Index Vakbarát Hírportál

Nem ez volt az első, Ukrajnából érkező drón, kétszer a Gripeneket is riasztották

2022. március 11., péntek 16:36 | aznap frissítve

Horvátországban csütörtök éjjel lezuhant egy olyan robotrepülőgép, amely a horvátok szerint Magyarországról lépett be országuk légterébe – ezt az Indexnek megerősítette a Honvédelmi Minisztérium is. Szijjártó Péter külügyminiszter azt is elmondta: ezen kívül még két hasonló eset történt, amelyek miatt a Gripeneket is riasztani kellett.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közölte pénteken, hogy végig nyomon követte és ellenőrzés alatt tartotta Magyarország légterébe lépésétől a Zágrábban lezuhant drónt, amely nagyjából negyven percig haladt hazánk légterében.

Egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében. A repülő eszköz, mint később beigazolódott, egy TU–141 típusú drón volt

– válaszolta az Index megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs osztálya, hozzátéve, hogy ezt a fajta drónt az utóbbi időben elavultsága miatt elsősorban kiképzési légi célként alkalmazták, és ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett.

Csengernél jött be az országba a drón

A HM a nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékelte. A drón Magyarország légterébe – Románia légterét érintve – Csengernél lépett be.

A hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva az ország légteréből távozott

– írta a HM, hozzátéve, hogy az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt Magyarország légterében, az északkeleti országrészben, de akkor a Magyar Honvédség vezetése úgy ítélte meg, hogy mivel az incidens az ukrán határhoz közel történhetett, felküldi a Gripeneket ellenőrzésre.

Szijjártó Péter rendkívüli megszólalása

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-posztjában egy harmadik incidensről is beszámolt, amely szerint délután is felemelkedtek a Gripenek, miután újabb jelzést észleltek a radaron, hogy Magyarország légterét megsértették.

A Gripeneket ismét felküldték a levegőbe, de ezúttal sem észleltek behatolást

– mondta Szijjártó Péter.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az érintett államok – Románia, Magyarország és Horvátország – vezetői folyamatosan konzultálnak és a NATO-val minden ilyen ügyben.

A NATO közölte, hogy követték a jármű útvonalát, az egyik tisztviselő pedig elmondta, hogy a nemzetközi szervezet lég- és rakétavédelmi rendszere lekövette a robotrepülő útvonalát a levegőben.

Megtudtuk, mikor kell beavatkozniuk
a Gripeneknek

Az Index honvédségi forrásból úgy értesült, hogy

a Gripeneknek akkor kell közbeavatkozniuk ilyen esetekben, ha a légtérsértő eszköz fegyverszállításra alkalmas.

A honvédelem közölte lapunkkal, hogy az ukrán háborús konfliktus miatt most különösen fontos, hogy megfontoltan és higgadtan kezeljék az ilyen történéseket.

A HM hangsúlyozta, hogy Magyarország célja továbbra is az, hogy kimaradjon a háborúból, még akkor is, ha ilyen vagy ehhez hasonló események – akár provokatív jelleggel – történnek.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is felvette a kapcsolatot horvát partnerével és a szomszédos országok képviselőivel. Folyamatosan vizsgálják az eset körülményeit, az információkat megosztják egymással.

Az oroszok közölték, hogy nem az övék a drón

A Magyar Honvédség továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a légtérben történő eseményeket, garantálva hazánk szuverenitását és a magyar emberek biztonságát.

A zágrábi orosz nagykövetség a horvát Indexnek nyilatkozott, és azt mondta, hogy Oroszország 1991 óta nem használja a gépet, amelyet Ukrajnában gyártottak, ezért szerintük a horvátoknak az ukránokat kellene megkérdezniük az ügyben.

Azt is javasoljuk, hogy kérdezzék meg a horvát hatóságokat arról, hogyan, milyen úton-módon repülhetett át a gép szabadon a környező országok felett

– közölte a zágrábi orosz nagykövetség.

Orbán Viktort is megkeresték

Ukrajna tagadja, hogy a drón hozzájuk tartozna, erről Markijan Lubkivszkij, az ukrán védelmi minisztérium tanácsadója beszélt, aki korábban Ukrajna horvátországi nagykövete is volt.

Határozottan tagadták, hogy az övék lenne a drón, egyúttal kérték a horvát hatóságokat, hogy alaposan vizsgálják ki, melyik országhoz tartozott a gép, és hogyan kerülhetett Zágrábba.

Ugyanakkor a TU–141-esek jelenleg kizárólag Ukrajnában vannak rendszeresítve hivatalosan, más állam nem használ ilyen gépeket.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök már Orbán Viktor miniszterelnökkel is egyeztetett péntek délelőtt az esettel kapcsolatban.

Amit a TU–141-esről tudni érdemes

A TU–141 hossza 14,33 méter, szárnyfesztávolsága 3,88 méter, magassága pedig 2,44 méter. Súlya 6215 kilogramm, maximális sebessége pedig 1100 kilométer/óra.

A hivatalos adatok szerint a gép hatótávolsága – amelyet egy fel- és leszállás között meg tud tenni – nagyjából ezer kilométer. Ez utóbbi azért is érdekes, mert ha a gépet Belaruszból vagy Ukrajnából indították útjára, akkor Zágráb pont hasonló távolságra lehetett. Tehát az is elképzelhető, hogy a gép az üzemanyaghiány miatt zuhant le.

Úgy tudni, a gépnek két ejtőernyőjét is megtalálták a környéken. Az Index.hr videót tett közzé a gép egyik ejtőernyőjéről, amely egy magas fa tetején szakadt le a járműről.

MINDEDDIG NEM DERÜLT KI, HOGYAN KERÜLTEK A RONCSOK KÖZELÉBE AZ EJTŐERNYŐK. A PILÓTA NÉLKÜLI ROBOTREPÜLŐNEK UGYANIS MAGÁTÓL ÉRTETŐDŐEN NINCS SEM PILÓTÁJA, SEM UTASA, SŐT VALÓSZÍNŰLEG NEM IS ALKALMAS SZEMÉLYEK SZÁLLÍTÁSÁRA. 

Bárki is ereszkedett ejtőernyővel a földre, nyomtalanul eltűnt. Az egyelőre nem világos, hogy emberi használatra tervezett ejtőernyőről van-e szó, de vélhetően a drón fékezésére szolgáló ernyők voltak.

Folyamatosan követjük  az orosz–ukrán háború eseményeit, pénteki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Gripen repülőgépek 2021. augusztus 27-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok