Index Vakbarát Hírportál

Orosz fegyvergyáros 140 millió dolláros jachtját foglalták le Barcelonában

2022. március 15., kedd 06:11

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szerint lesz még hasonló akció az orosz oligarchákkal szemben.

A spanyol hatóságok lefoglalták a 85 méter hosszú, 140 millió dollárt érő Valeria nevű szuperjachtot Barcelona kikötőjében, amely Szergej Csemeszov orosz fegyvergyáros tulajdona lehet – írja a Guardian. A Rosztek nevű cég vezetőjét, aki korábban a KGB ügynöke volt, Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasának tartják, és a Pandora-iratokból derült ki, hogy a hajó az ő tulajdona lehet mostohalánya egyik cégén keresztül. 

A spanyol kormányfő, Pedro Sánchez úgy fogalmazott, az oligarchához köthető jachtot lefoglalták, pontosabban ideiglenesen visszatartották a kikötőben. 

Lesz még több is

– mondta a miniszterelnök. A Marine Traffic hajókövető oldal szerint Barcelona kikötőjében még két olyan jacht van, amelyek orosz oligarchákhoz lehetnek köthetők. 

A Vlagyimir Putyin belső köreihez tartozó orosz milliárdosok vagyontárgyainak lefoglalása már a háború első napjaiban megkezdődött, sokan az utolsó pillanatban próbálták menteni szuperjachtjaikat biztonságos kikötőkbe. A legismertebb érintett Roman Abramovics, a Chelsea volt tulajdonosa, akinek a brit kormány befagyasztotta a vagyonát.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, keddi percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép:  Albert Gea / Reuters)

Rovatok