Index Vakbarát Hírportál

Navalnij tizenhárom évre is börtönbe kerülhet

2022. március 15., kedd 17:15

Az orosz ügyészség újabb vádakkal állt elő az ellenzéki politikussal szemben.

Az orosz ellenzéki politikussal, Alekszej Navalnijjal szemben újabb vádak, csalás és a bíróság megsértése miatt tizenhárom év börtönbüntetés kiszabását indítványozta az orosz ügyészség. Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb kritikusa tavaly került börtönbe, miután túlélt egy mérgezést. Jelenleg is két és fél éves büntetését tölti.

Az nem derült ki, hogy a tizenhárom évbe beleszámít-e a jelenleg letöltött büntetés ideje. Az ellene felhozott korrupciós vád miatt tíz évig terjedő büntetés jár, a bíróság megsértése pedig hat hónapig terjedő büntetést von maga után.

Kérem, hogy Navalnijt ítéljék tizenhárom évre, majd két év próbaidőre

– idézi Nagyezsda Tyihonova ügyészt a Reuters. Emellett az ügyész további 1,2 millió rubel (több mint három és fél millió forint) pénzbüntetés kiszabását is kérelmezte.

Navalnij addig marad börtönben, amíg Putyin hatalmon van?

Leonyid Volkov, Navalnij kulcsfontosságú segítője és regionális irodáinak korábbi vezetője azt mondta, hogy Oroszország életfogytiglani börtönbüntetésre törekszik az ellenzéki politikussal szemben.

A kezdetektől életfogytiglani börtönbüntetésre törekedtek. Ez így is lesz mindaddig, amíg Putyin a Kremlben van

– írta Volkov Twitteren.

Navalnij szóvivője, Kira Jarmis is hasonlóan nyilatkozott. Szerinte az orosz ellenzéki politikus büntetése attól függ, hogy „meddig van Putyin hatalmon”.

Kórház után irány a börtön

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy Alekszej Navalnijt tavaly január 17-én Moszkvában vették őrizetbe, amikor hazatért berlini kórházi és rehabilitációs kezelés után. Navalnij 2020 augusztusában került kórházba Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk–Moszkva-repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények egyaránt a novicsok nevű harci idegmérget mutatták ki a szervezetében.

Sokak szerint a politikust az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei mérgezték meg, Navalnij pedig személyesen Putyint vádolta meg a merénylet elrendelésével.

Tavaly február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztését. Az ítélet értelmében az ellenzéki politikusnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

Rovatok