Index Vakbarát Hírportál

Újabb rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

2022. március 16., szerda 06:26

Észak-Korea feltehetően újabb rakétakísérlettel próbálkozott szerda reggel, de az sikertelenül végződött. Japán védelmi minisztériumi forrásra hivatkozva a tokiói sajtó jelentette először, hogy Phenjan feltehetőleg ismét fellőtt egy rakétát.

A dél-koreai védelmi tárca nem sokkal ezt követően közölte, hogy a lövedéket az észak-koreai főváros közeléből, egy légitámaszpontról indították el, de a kísérlet rögtön indítás után sikertelenül be is fejeződött. A dél-koreai hírügynökségnek egy védelmi forrás később azt mondta, hogy a lövedék a levegőben felrobbant – írja az MTI. 

Dél-Korea és az Egyesült Államok azzal gyanúsítja Észak-Koreát, hogy egy új rendszerű interkontinentális ballisztikus rakétával kísérletezik. Phenjan ráadásul idén fokozta tesztjeinek gyakoriságát, ez már a tizedik kísérlet lett volna. Észak-Korea a legutóbbi fellövésekkor azt állította, hogy műholdak fejlesztéséhez szükséges teszteket végzett.

Az Egyesült Államok indiai- és csendes-óceáni parancsnoksága szerdán közleményt adott ki, amelyben elítélte a rakétaindítást, és arra szólította fel Észak-Koreát, hogy tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely tovább gyengítheti a biztonsági helyzet stabilitását a térségben. A közleményben egyértelműen ballisztikus rakétaként említették a kilőtt eszközt. Leszögezték azt is, hogy a kísérlet az Egyesült Államokra és szövetségeseire nem jelentett veszélyt.

Idén ez már a tizedik kísérlet volt 

A mostani idén már a tizedik észak-koreai rakétakísérlet volt. Legutóbb március 5-én lőtt ki Phenjan egy azonosítatlan fegyvert, valószínűleg ballisztikus rakétát a Japán-tenger irányába. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa korábban megtiltotta a ballisztikus rakétákkal való kísérletezést Észak-Koreának. Phenjan ezeket a kísérleteket műholdellenőrző rendszer kiépítésével magyarázza.  

Washington szerint az új interkontinentális rakétarendszert Phenjan először 2020 októberében fitogtatta egy katonai parádén, majd egy év múlva egy védelmi kiállításon. A Pentagon szerint Észak-Korea célja a kísérletekkel, hogy már most megismerje az új rakétarendszerének pontos paramétereit, amit palástolni akar egy űrkezdeményezéssel. Washington minderre felhívja Japán, Dél-Korea, más szövetségesei és az ENSZ figyelmét is.

Az Egyesült Államok újabb szankciókkal kívánja korlátozni a rakétaprogramot. Ezek célja korlátozni Észak-Korea hozzáférését a fejlett technológiákhoz, amit használhatna fegyverkezési programjaiban.

Rovatok