Index Vakbarát Hírportál

Trump azt hitte, Putyin tárgyal, és azért küldte az orosz hadsereget a határhoz

2022. március 16., szerda 19:45

Donald Trumpot meglepte, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, azt hitte, Vlagyimir Putyin csak tárgyalni próbál. Az Egyesült Államok korábbi elnöke arról is beszélt, ha még mindig ő lenne hatalmon, akkor nem lett volna invázió, és igenis kemény volt Putyinnal szemben.

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok korábbi elnöke exkluzív interjút adott a Washington Examinernek, amelyben arról beszélt, meglepte Vlagyimir Putyin orosz elnök lépése, Oroszország ukrajnai inváziója.

Meg vagyok lepve. Amikor a fegyveres erőit a határhoz vezényelte, azt hittem, tárgyal. Azt gondoltam, kemény tárgyalási módszer, de okos módja a tárgyalásnak

– mondta Trump.

A korábbi amerikai elnök – aki Orbán Viktornak üzenetet küldött március 15-e alkalmából – azt hitte, hogy Putyin így akar jó egyezséget kötni az Egyesült Államokkal és azokkal, akikkel általában szoktak, egyúttal kitért arra is, hogy korábban sosem kötöttek jó kereskedelmi megállapodást Oroszországgal, egészen addig, amíg meg nem választották az Egyesült Államok elnökének.

Aztán most bement Ukrajnába. Nagyon megváltozott, és ez nagyon szomorú az egész világ számára

– mondta Donald Trump, akit sokan bíráltak, amiért sokáig nem volt hajlandó kritizálni Putyint, valamint az elnöksége alatt is könnyűen bánt az orosz elnökkel.

Trump szerint Oroszország nem támadta volna meg Ukrajnát, ha még ő lenne az elnök

Tévednek az emberek, nagyon is kemény voltam Putyinnal, ugyanakkor nagyon jól kijöttem vele, ahogy a többi vezetővel is

– szögezte le a korábbi amerikai elnök, hozzátéve, hogy ha még mindig ő lenne hatalmon, akkor Oroszország biztosan nem támadta volna meg Ukrajnát, egyúttal neki köszönhető az is, hogy a NATO most olyan sok fegyvert tud adni Ukrajnának.

Arról is beszélt, hogy elnöksége idején ellenezte az Északi Áramlat 2-t, egyúttal szankciókat akartak kivetni azokra, akik az Oroszország és Németország közötti gázvezeték kivitelezésében részt vesznek.

Nagyon kritikus voltam Putyinnal a gázvezetékek miatt, egyúttal dollármilliárdokat gyűjtöttem a NATO-nak, hogy megvédje elsősorban Európát Oroszországtól. Senki más nem tett hasonlót. Ki volt keményebb nálam Oroszországgal szemben?

– hangsúlyozta Donald Trump, aki szerint ő volt az, aki a legnagyobb szankciókkal sújtotta Oroszországot.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, szerdai, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Donald Trump 2020. március 31-én. Fotó: Brandon Bell / Getty Images)

Rovatok