Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna és Oroszország béketervet dolgozott ki

2022. március 16., szerda 18:28

A Financial Times jelentése szerint nagy előrehaladást ért el Ukrajna és Oroszország a hétfői béketárgyalás során, még egy 15 pontos békeszerződés is kidolgoztak. Azonban az ukrán vezetőség és a nyugati országok továbbra is szkeptikusak az orosz terveket illetően.

A hétfői béketárgyalások alatt Ukrajna és Oroszország jelentős előrehaladást ért el egy 15 pontos béketervben, amely tűzszünetet és az orosz kivonulást is magában foglalja. Azonban a pontok elfogadása csak akkor történhetne meg, ha az ukrán kormány semlegessé válik, és elfogadja fegyveres erői korlátozását – számolt be a Financial Times

A béketárgyalás résztvevői szerint a tervezett megállapodás a következőkkel járna: 

  1. Kijev lemond a NATO-csatlakozási ambícióiról;
  2. Ukrajna nem fogad be külföldi katonai bázisokat vagy fegyvereket.

A tárgyalások résztvevői továbbá azt is elmondták, hogy az ideiglenes megállapodás tartalmazott utasításokat az orosz nyelv jogi rögzítéséről Ukrajnában, ahol az orosz nyelvet egyébként széles körben beszélik. Azonban Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója szerint mind a humanitárius, mind a nyelvi kérdések csak Ukrajna érdekeit nézve lesznek megvitatva.  

Komolyan gondolják az oroszok?

A Financial Times szerint az ukrán tisztviselők továbbra is szkeptikusak, szerintük kérdéses, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök teljes mértékben elkötelezett-e a béke mellett, és attól tartanak, hogy Moszkva csak időt szeretne nyerni az offenzívája folytatására.

Emellett az Egyesült Államok is bizonytalan Vlagyimir Putyin valós terveit illetően: Ben Wallace brit védelmi miniszter is szkepticizmusának adott hangot Oroszország diplomácia iránti elkötelezettségével kapcsolatban.

Ebben a konfliktusban, ebben a háborúban hatalmas információs kampány folyik, és ha Oroszországról van szó, akkor minden bizonnyal a tetteik alapján kell megítélni őket, nem pedig a szavuk alapján

– mondta korábban. 

Azonban Törökország külügyminisztere, Mevlut Cavusoglu, akinek nemzete közvetítő szerepet kívánt betölteni a konfliktusban, a Lavrovval folytatott megbeszélése után reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások meghozhatják gyümölcsüket: 

Nem megyek bele a részletekbe a két ország nevében, de tudom, hogy van köztük konvergencia.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy Oroszország kész megvitatni Ukrajna semleges státuszát. Ezt az állítást Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is megerősítette korábban, mondván, komolyan tárgyalnak Ukrajna semleges státuszáról, és hogy a konkrét megfogalmazások közel állnak a megállapodáshoz.

Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára is megszólalt az ügyben szerdán, amikor azt mondta újságíróknak, hogy Ukrajna semlegessége Ausztria vagy Svédország státusza alapján lenne lehetséges, amiben elmondása szerint az ukrán tárgyalópartnerek is egyetértettek.

Azonban az orosz elnök azt is elmondta korábban, hogy Moszkva továbbra is eléri hadművelete céljait, amely „terv szerint halad”. Emellett a nyugati országokat kritizálta, mondván, a konfliktus csupán ürügy volt a Nyugat számára a szankciók bevezetésére. Tehát kijelenthető, hogy az orosz kommunikáció valóban nem tiszta. 

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, szerdai, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Béketárgyalás Oroszország és Ukrajna között 2022. március 7-én. Fotó: Maxim GUCHEK / BELTA / AFP / Belarus OUT / BELARUS OUT)

Rovatok