Index Vakbarát Hírportál

Lavrov: Ez a háború elsősorban nem Ukrajnáról szól

2022. március 17., csütörtök 13:58

Dmitro Kuleba ukrán kollégájával folytatott tárgyalása részleteit ismertette Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A politikus elmondta, hogy a napirendre tűzött témák már ismertek mindenki számára. Hangsúlyozta, hogy az orosz vezetés inkább az Egyesült Államok célkitűzéseit tartja a legnagyobb problémának Európában. Az orosz külügyminiszter szerint ez a háború elsősorban nem Ukrajnáról szól.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Dmitro Kulebával folytatott antalyai tárgyalásával kapcsolatban elmondta, hogy kollégája nem terjesztett elő új javaslatokat. Ugyanakkor az RBK-nak adott interjújában megjegyezte: „Jól elbeszélgettünk, a jövőben is nyitottak vagyunk hasonló találkozókra.”

A február 28. óta tartó béketárgyalásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a napirendi pontok továbbra is változatlanok. Ez a moszkvai vezetés számára az alábbi pontokból áll:

Szergej Lavrov kiemelte, hogy a Szovjetunió megszűnéséről szóló szerződés előtt elfogadott nyilatkozat egyértelműen kijelenti, hogy Ukrajna katonailag semleges marad. Ennek ellenére – mint mondta – 2014 után elkezdték semmibe venni a nyilatkozatot, és azt hangoztatni, hogy a NATO tagjává akarnak válni.

A külügyminiszter úgy véli, hogy a semleges státusz kérdése komoly vita a biztonsági garanciák miatt. Elárulta, hogy erről is tárgyalnak, vannak konkrétumok, amelyek közel állnak a megegyezéshez, azt azonban nem árulta el, hogy milyen konkrétumokról van szó.

Lavrov szót ejtett emellett arról is, hogy a moszkvai vezetés úgy látja, Ukrajna törvényei diszkriminálják az oroszokat és az oroszt nyelvet, ez pedig minden európai normával szembemegy. Hozzátette, hogy az orosz nyelvre vonatkozó kérdések a követelmények között szerepelnek, és ezekkel kapcsolatban az ukrán fél nem elutasító.

A Nyugat nem akart békés megoldásokat

A külügyminiszter elmondta, hogy a Nyugat nem akarta a konfliktus békés megoldását. „Ez egyáltalán nem Ukrajnáról szól. Nem csak és nem is annyira Ukrajnáról, hanem a világrendről” – jelentette ki a miniszter. Hozzátette:

az Egyesült Államok Joe Biden elnöksége alatt Európa leigázását tűzte ki célul, és elérte, hogy megkérdőjelezhetetlenül ragaszkodjon az amerikai irányvonalhoz.

Elmondása szerint Moszkva már évek óta javasolja a békés megoldásokat. Kijelentette: a 2014-es ukrajnai események államcsínynek minősülnek.

A Nyugat feltétel nélkül kiállt a Kijevben hatalomra került puccsisták mellett

– fogalmazott Lavrov.

Lavrov elárulta, miért léptek ki az Európa Tanácsból

Oroszország kedden úgy döntött, hogy kilép az Európa Tanácsból. Ezt kommentálva Szergej Lavrov elmondta, hogy a döntés már rég megszületett. Véleménye szerint a tanács nem más, mint egy másik EBESZ.

Az együttműködést és a biztonságot felváltotta a polémia, a retorika, amely egyre inkább ruszofób lett, és meghatározta a Nyugat, elsősorban a NATO országainak és az Európai Uniónak az egyoldalú érdekeit

– mondta az orosz külügyér.

Ukrajna demilitarizálása kulcsfontosságú

Ukrajna demilitarizációjával kapcsolatban elmondta, hogy ki kell vonni azokat a fegyvereket a térségből, amelyek nagy veszélyt jelentenek. Ugyanakkor megjegyezte, hogy úgy gondolja, az ukrán politikát nagyban befolyásolja az Egyesült Államok hatása.

Nem emlékszem ilyen abszolút őrült politikára, amit az Egyesült Államok folytat

– tette hozzá. Megjegyezte, hogy egyáltalán nem látnak érdeklődést a kialakult helyzet gyors rendezése iránt az Egyesült Államok részéről. Elmondása szerint ha erre törekednének, akkor minden lehetőségük meglenne rá. Lavrov szerint el kellene magyarázniuk az ukrán elnöknek, hogy kompromisszumokat kell keresni, megérteni a másik fél követeléseit, „álláspontjaik jogszerűségét”.

De nem teszik, mert szerintük jogellenesek vagy illegitimek, mégpedig azért, mert uralni akarják a világot, és nem akarják magukat arra a kötelezettségre korlátozni, hogy figyelembe vegyék mások érdekeit. Ledarálták Európát

– fogalmazott. Hozzátette, hogy szerinte az is nyilvánvaló, hogy a német területen tartózkodó amerikai csapatok hatalmas száma is befolyásolja a döntéshozatal függetlenségét.

Elmondása szerint Oroszországnak soha semmilyen követelése nem volt az ukrán néppel szemben.

Személy szerint sok ukrán barátom van. Imádom az ukrán kultúrát, az ukrán nyelvet, konyhát, humort, amely mindig kissé önironikus, sokszor az ukrán karakterben rejlő, jól ismert ravaszságot árulja el

– vallotta be a miniszter, aki szerint az orosz állampolgárok túlnyomó többségének nincsenek problémái az ukrán néppel, ahogyan az ukrán népnek sem volt soha semmilyen követelése Oroszországgal szemben.

„Legyengítik az ukrán népet”

„Elkezdték legyengíteni az ukrán népet, és minden lehetséges módon felállították az oroszok ellen” – vélekedett Szergej Lavrov. Hozzátette:

Tudtam, hogy az amerikaiak készek mindent megtenni annak érdekében, hogy a jelenlegi körülmények között megakadályozzák a pozitív elmozdulást egy valóban többpólusú, egyenlő világ felé.

Lavrov megjegyezte, hogy történelmileg a Nyugat adott életet a koncentrációs tábor kifejezésnek.

Megmutatták, milyen a népirtás, rasszizmus és még sok más. Az amerikaiak nagyjából ezt a »szabályokon alapuló világrendet« hirdetik politikájukkal, amelyet ők maguk írnak, és amelyet Európa bármilyen formában kész elfogadni

– vélekedett a külügyminiszter, aki azzal folytatta: Törökország megérti, hogy a probléma nem velünk van. Elárulta azt is, hogy az Európai Unió egyik vezetője tartotta velük a kapcsolatot.

Megkérdeztük, miért hisztiznek ennyire azzal kapcsolatban, hogy mit csinálnak a katonáink egy óvatos különleges katonai művelet részeként, és miért hallgattak, amikor a Tocska–U kazettás lőszerrel Donyeck központját lőtték ki március 14-én

– mondta a miniszter, aki szerint a vezető csak annyit mondott: „Hallottuk a ti verziótokat az eseményekről.”

(Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Dmitro Kuleba ukrán és Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszterrel folytatott megbeszélést követően Antalyában 2022. március 10-én. Fotó: MTI / AP)

Rovatok