Index Vakbarát Hírportál

Putyin a Krím annektálását ünnepli, miközben Ukrajnával háborúzik

2022. március 18., péntek 17:18

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a moszkvai Luzsnyiki Stadionba érkezett a Krím és Szevasztopol Oroszországgal való újraegyesítésének nyolcadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepi rendezvényre. Az orosz elnök beszédet is mondott, ráadásul egy méregdrága kabátban jelent meg népe előtt.

Olyan dolgokat kellett megtenni, amik szabad szemmel nem láthatóak

„Az orosz alaptörvényben írt minden szó nagy jelentőséggel bír” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a 2018-as vb-döntőnek otthont adó moszkvai Luzsnyiki Stadionban a Krím Oroszországgal való újraegyesítésének napja tiszteletére rendezett ünnepségen. A stadion zsúfolásig megtelt, hazafidalok hangzottak el, a tömegek pedig orosz zászlókat lengettek.

A földjükön éltek és élnek, és közös sorsot akartak élni történelmi hazájukkal, Oroszországgal. Ehhez minden joguk megvolt, és elérték a céljukat

 – idézi az orosz elnököt a TASZSZ hírügynökség.

Putyin szerint a Krímet „ki kellett húzni” abból a „megalázó állapotból”, amelyben volt, hogy nem volt Oroszország része. Emlékeztetett: 2014 óta az ország sokat tett a Krím és Szevasztopol „felemeléséért”.

Olyan dolgokat kellett megtenni, amelyek szabad szemmel nem láthatók azonnal, de alapvető jellegűek: gázellátás, energiaellátás, kommunális szolgáltatások, úthálózat helyreállítása, új utak, autópályák, új hidak építése

– emelte ki Putyin, aki szerint az orosz hatóságok tudják, mit és hogyan kell ezután tenni. „Minden tervet meg fogunk valósítani” – hangsúlyozta. Vlagyimir Putyin emellett üdvözölte az ország ukrajnai „különleges hadműveletét”. Hangsúlyozta, hogy az ukrajnai „különleges hadművelet” fő célja az, hogy „megmentse az embereket a szenvedéstől és a népirtástól”.

Szinte minden ülőhely megtelt a 81 000 fős stadionban. A hatalmas ünnepségen a több tízezer ember között voltak orosz katonák és tisztek is. Az orosz katonaság szimbólumává vált Z betűs és „Mi nem hagyjuk el a sajátjainkat” feliratú zászlót is lengettek. Orosz források szerint 200 ezren voltak az ünnepélyen...

Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere is részt vett az eseményen, és beszédet is mondott.

Az orosz elnök beszédét élőben közvetítették, azonban egyszer csak hirtelen megszakadt. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ezt azzal magyarázta, hogy „technikai hiba lépett fel a szerveren”.

Mint ismert, 2014-ben, a Majdan és Viktor Janukovics akkori ukrán elnök leváltása után népszavazáson tette világossá, hogy nem akar többé Ukrajnához tartozni, inkább orosz fennhatósághoz tartozna. Mindezt azzal magyarázták, hogy a 2014-es forradalomra puccsként tekintenek, és nem fogadják el az így hatalomra került ideiglenes ukrán kormányt sem. A népszavazást 2014. március 16-án tartották.

Putyin és a többmilliós kabát

A nemzetközi sajtóban megjelenő tudósítások több érdekes aspektusát is kiemelték az ünnepségnek. Egyrészt azt, hogy az orosz állami szervek dolgozóinak kötelezővé tették a részvételt, így viszonylag könnyen megtelt a Luzsnyiki Stadion. Vlagyimir Putyin beszédét hirtelen megvágta az állami televízió, amikor a háttérben azzal a bizonyos Z betűvel ellátott zászlók tűntek fel. 

Az internet népe Putyin kabátjára is felfigyelt, a közösségi oldalakon rögtön elindultak a találgatások. A kommentelők hamar megtalálták az orosz elnök által viselt darabot: az olasz Loro Piana kabátja volt rajta, ami másfél millió rubelbe kerül, azaz forintra átszámítva mintegy 5 millió forintba. Ez meghaladja egy átlagos orosz állampolgár éves fizetését...

Az orosz–ukrán háború fejleményeit percről percre követjük, élő hírfolyamunkat ide kattintva találja.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Krím annektálásának nyolcadik évfordulója alkalmából rendezett koncerten a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2022. március 18-án. Fotó: Mihail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP)

Rovatok