Index Vakbarát Hírportál

Wali, a mesterlövész mégis él? Kijevből nyilatkozott

2022. március 18., péntek 07:39 | aznap frissítve

Egymásnak élesen ellentmondó hírek jelennek meg Waliról, a földkerekség legfélelmetesebbnek tartott mesterlövészéről. Orosz források azt állítják, 20 perccel Ukrajnába érkezése előtt kilőtték a kanadai katonát, ugyanakkor az ukránok állítják, él és harcol. Ami biztos: hétfőn még telefoninterjút adott az ostromlott Kijevből a Daily Mailnek.

Az Index először március 10-én írt arról, hogy a Wali néven ismert kanadai mesterlövész, akit „szakmája” legjobbjának tartanak, hiszen állítólag 3540 méterről lőtte ki egyik célpontját, március 3-án megérkezett Ukrajnába, hogy segítse az Oroszországgal élet-halál harcát vívó országot. 

Teltek-múltak a napok, és az orosz portálok elkezdték ontani a nagy valószínűséggel fals híreket arról, hogy

Ami biztos: hivatalos megerősítés nem érkezett Wali állapotáról.

Aztán március 14-én, hétfőn a Daily Mail brit újság – amely ugyan bulvárlap, de mégiscsak hitelesebb hírforrás, mint az orosz kormány által működtetett Russia Informa propagandaszájt – terjedelmes telefoninterjút közölt Walival, aki ezek szerint az ostromlott Kijevben tartózkodik, és egy többemeletes ház tetejéről tartja szemmel a környéket, felkészülve arra, hogy SAKO TRG 42 .338 Lapua Magnum finn gyártmányú mesterlövész puskájával kilője a behatoló orosz katonákat.

A mesterlövészpuska így néz ki:

Nem szívesen lövök le senkit sem – mondta Wali a brit lapnak. – De ha eljön az ideje, tétovázás nélkül meghúzom a ravaszt. Ha Putyin el akarja foglalni Kijevet, nagy árat kell fizetnie. Senki sem akarja itt az oroszokat, minden kijevi ellenáll a betolakodóknak. Őrült pusztítást fogunk véghez vinni a soraikban. Annyian meg fognak halni, hogy Kijev lesz nekik az új Sztálingrád.

Wali fia múlt szombaton ünnepelte első születésnapját odahaza Kanadában, valahol Québec tartományban. (Wali anyanyelve a francia.)

Kijev hatalmas város, rengeteg épülettel, nem egy falucska. Ha az oroszok bemerészkednek a kijevi utcákra, remek célpontot nyújtanak nekem és az ukrán mesterlövészeknek. Nem is fogják tudni, hogy honnan lőtték agyon őket. Az oroszok már kudarcot vallottak Harkivnál és Mariupolnál, egyik várost sem tudták bevenni, pedig ezek jóval kisebb városok Kijevnél. Mindenkinek az lenne a legjobb, ha meg sem kísérelnék a Kijev elleni támadást.

A civilben informatikusként dolgozó Wali arról is beszélt, hogy a főnöke, egy ukrán származású kanadai vállalkozó – akinek a rokonai több ostromlott városban szenvednek – beszélte rá arra, hogy elmenjen harcolni Ukrajnába. 

Úgy éreztem magam, mint a tűzoltó, amikor meghallja a vészcsengő berregését, hogy valahol tűz van – érzékeltette a szituációt. – Felszálltam az első, Lengyelországba tartó repülőgépre, és másnap már ott is voltam a helyszínen. A párom nem akart elengedni, de aztán megértette, hogy mennem kell, 4000 mérföldről érkezik a segélykiáltás. Kötelességgel tartozom a családomnak, de a nagyvilágnak is. Egy perccel sem maradok tovább Ukrajnában, mint ameddig feltétlenül szükséges. De addig maradok!

Wali arról is beszélt, hogy a legnehezebb pillanat az volt, amikor videóüzenetben egy percre bepillantott a fia születésnapi partijára.

A sötétben gubbasztottam egy kijevi épületben, és potyogtak a könnyeim – mondta.

Aztán felidézte, milyen megható volt a fogadtatása, amikor átlépte a lengyel–ukrán határt.

Forró kézszorításokkal és ölelésekkel fogadtak az ukrán harcosok, miközben velem szemben özönlöttek a Lengyelországba tartó menekültek. 

Wali visszaemlékezett azokra az időkre, amikor 2015-ben Észak-Irakban harcolt a kurd csapatok oldalán az Iszlám Állam martalócai ellen.

Egy alkalommal egy buldózerrel hatoltunk be az ISIS által ellenőrzött faluba, úgy fedeztük magunkat, hogy gyalogsági ásót tartottunk a fejünk elé. Nem kaptunk légi fedezetet, semmit, magunkra voltunk hagyva, meg voltam győződve, hogy ez életem utolsó csatája, de az ISIS fegyveresei annyira megdöbbentek a merészségünkön, hogy futásban kerestek menedéket. 

Wali azt is elmondta, hogy az ukránoktól kapta a 6000 dolláros mesterlövész puskáját. 

Nincs bennem jó érzés, arra gondolok, hogy akikre leadom a lövéseket, azok többnyire 19-20 éves kiskatonák, akik nem is olyan régen még maguk is kisbabák voltak, akárcsak az én fiam. De a háború ilyen, kegyetlen. Ha meg kell halnom, azzal a tudattal fogok meghalni, hogy a fiam egyszer majd büszke lesz az apjára. 

Eddig a Daily Mail-interjú, amit hétfőn készített a lap. Az utolsó mondatra reflektálva annyit meg kell jegyezni, hogy mindez március 14-én volt, napokkal azok után, hogy az oroszok Wali halálhírét keltették, akár Javorivban, akár Mariupolban. Tehát azok az információk valótlanok voltak. Az azonban nem zárható ki, hogy az azóta eltelt időben elesett a kanadai lövész.

Egy-két napja már azt is tudni vélik bizonyos források, hogy Wali igazi neve Willy Dobid, és tényleg elesett a harcokban, de egyelőre független forrásból semmit sem erősítettek meg. Sem azt, hogy él, sem azt, hogy meghalt.

Egy biztos: a legenda töretlenül él. 

(Borítókép: A kijevi Függetlenség tere 2022. március 4-én. Fotó: Murat Saka / dia images / Getty Images)

Rovatok