Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson: Putyin bezárta magát egy kamrába, de még ő sem hisz ebben a badarságban

2022. március 19., szombat 14:52 | aznap frissítve

Vlagyimir Putyin azért indította meg a háborút, mert egy szabad és demokratikus Ukrajna fenyegetést jelenthet az általa képviselt vezetési stílusra, mondta el Boris Johnson brit miniszterelnök a Konzervatív Párt szombaton Blackpoolban megrendezett tavaszi konferenciáján.

Ahogy fogalmazott, az orosz elnök azért fél attól, hogy hatással lehet rá az ukrán modell, mert a két ország történelmileg közel áll egymáshoz, írta meg a Sky News.  

Ő maga is tudja, hogy Ukrajna nem fog mostanában csatlakozni a NATO-hoz, és azt is, hogy nincs terv arra vonatkozóan, hogy rakétákat telepítsenek az ország területére. Ő maga sem hisz abban a misztikus badarságban, amit az orosz nép eredetéről mond. Úgy gondolom, egész más oka volt annak, hogy megijedt Ukrajnától. Minden egyes évvel, amikor Ukrajna, bár nem könnyen, előrébb haladt a szabadság, a demokrácia és a szabadpiac felé, egyre jobban megrémült az ukrán példától, és rettegett attól a szégyentől, ami emiatt rá vetült. Putyin Oroszországában 15 évre lecsukhatnak csak azért, mert megszállásnak nevezed a megszállást, és ha elindulsz a választáson, akkor megmérgeznek vagy agyonlőnek 

– mondta el a politikus.  

Ha Putyin győzne, nem állna meg Ukrajnánál

A miniszterelnök elmondta, hogy ha Putyin valami csoda folytán győzelmet aratna, nem állna meg Ukrajnánál, annak hatása lenne Georgiára és Moldovára is. Ez egy fenyegető új korszak kezdete volna egész Kelet-Európa számára a Baltikumtól a Fekete tengerig. 

Eljött a választás pillanata. A választásé a szabadság és az elnyomás között

– fogalmazott Boris Johnson. 

Ha lenne szabad sajtó Ukrajnában, akkor az orosz elnök tudta volna, mi fog történni

A miniszterelnök a konferencián elmondta, hogy büszke a kormánya által az orosz oligarchák ellen meghozott szankciókra. Elismerte, hogy ennek meglesz az ára, de 

akkor, ha nem csinálnánk semmit, sokkal, de sokkal nagyobb árat fizetnénk. Bátor lépéseket kell tennünk, hogy véget vessünk annak, hogy Putyin függőségben tart minket az olajával. 

Johnson elmondta, hogy Vlagyimir Putyin „bezárta magát a talpnyalói visszhangkamrájába”, ha lennének szabad, pártatlan, felelős újságírói, akkor tudhatta volna, hogy az ukrán egy büszke nemzet, karizmatikus vezetővel az élén. Tudta volna, hogy mindenáron meg fogják védeni a hazájukat. 

(Borítókép: Boris Johnson brit miniszterelnök 2022. március 1-jén, az észtországi Tallinnban tartott közös sajtótájékoztatót követően találkozik a NATO-katonákkal a Tapa katonai támaszponton. Fotó: Leon Neal / Afp)

Rovatok