Index Vakbarát Hírportál

A korábbi ukrán teniszezőnek eleinte kétségei voltak, de kész ölni vagy meghalni a hazájáért

2022. március 19., szombat 08:45

Olekszandr Dolhopolov tavaly vonult vissza a tenisztől, most pedig csatlakozott az ukrán hadsereghez, hogy megvédje hazáját. A CNN-nek elmondta, hogy miután az oroszok elkezdték lőni a polgárokat, minden ukrán kötelessége lett megvédeni a hazáját.

Olekszandr Dolhopolov ukrán teniszező tavaly vonult vissza a profi sporttól. A korábbi világranglista 13. helyezett néhány nappal ezelőtt a Twitter-oldalán közölte, hogy csatlakozik az ukrán hadsereghez. A bejegyzéséhez annyit fűzött hozzá, hogy régebben ütők és húrok voltak, most pedig a képen látható fegyver, sisak, golyóálló mellény.

A 33 éves Dolhopolov éppen Törökországban tartózkodott, amikor Oroszország megindította Ukrajna elleni invázióját, ám sokáig nem maradt: gyorsan elindult haza, a szülőföldjére.

Ez az otthonom. Sok sportoló, énekes maradt Ukrajnában, hogy segítséget nyújtson. Miért ne lennék itt?!

– mondta a CNN-nek.

Ukrajnában több sportoló is fegyvert ragadott, így többek között Olekszandr Uszikvilágbajnok ökölvívó, a kétszeres olimpiai bajnok Vaszil Lomacsenko, valamint Volodimir és Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere is.

Sokan vagyunk, idősek, gyerekek egyaránt. Segítek, amiben tudok. Ha harcolnom kell, azt teszem. Miután az oroszok elkezdték lőni a polgárokat, minden ukrán kötelessége lett megvédeni a hazáját. Nem nézhetjük tétlenül, ahogy lövik a honfitársainkat

– mondta Olekszandr Dolhopolov, akinek a hazautazás előtt kétségei voltak, hogy képes lesz-e ölni vagy meghalni, de a hazájáért bármit megtesz.

Arról is beszélt, hogy ez az érzés az egész ukrán népet átjárja, ezért néz ilyen erős ellenállással szembe Oroszország.

Itt szinte minden férfi kész fegyvert fogni és harcolni. Mindenki végtelenül motivált

– szögezte le a korábbi teniszező.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, szombati, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Olekszandr Dolhopolov 2018. január 3-án. Fotó: Chris Hyde / Getty Images)

Rovatok