Index Vakbarát Hírportál

Megvan az ítélet Navalnij ellen, súlyos börtönbüntetést kapott

2022. március 22., kedd 15:50

További kilenc év börtönbüntetést kapott Alekszej Navalnij kedd délután abban a perben, amelyben délelőtt ítélték el.

Mint megírtuk, az orosz ellenzéki politikus bűnösségét már kedd délelőtt kimondta egy moszkvai bíróság, az ítélet kihirdetésére azonban néhány órát még várni kellett. Kora délután azonban ezt is közölték: 

Navalnijnak további kilenc évet kell börtönben töltenie.

Az ellenzéki politikus videokapcsolaton keresztül hallgatta meg a bírósági ítéletet, mivel jelenleg már egy két és fél éves büntetést tölt amiatt, hogy a 2020 nyarán történt megmérgezése után életmentő kezelés miatt elszállították Oroszországból (holott az akkor vele szemben folyó per miatt nem hagyhatta volna el az országot).

Navalnijt most egy olyan perben ítélték el, amelyben pénzügyi csalással vádolják. A BBC azt írta, hogy a vád lényege szerint Navalnij 4,7 millió dollárnak megfelelő pénzt csalt el a saját – időközben egyébként az orosz kormányzat által betiltott – szervezeteitől. A csalás mellett Navalnijnak azt is felrótták az ítélethirdetéskor, hogy tevékenységével akadályozta a per lefolytatását és rossz hírét keltette a vele szemben eljárást folytató bíróságnak. 

A bíró, Margarita Kotova az ítélethirdetéskor mindemellett úgy fogalmazott: Navalnij nem egyedül, hanem „egy szervezett bűnbanda részeként követte el a csalást”. Navalnij támogatói viszont azt állítják, hogy a politikus egy mondvacsinált, mindenféle valós alapot nélkülöző per áldozata lett. 

Az ítélethirdetésről készült felvételen látszik, hogy az ellenzéki politikus karba tett kézzel, közönyös arccal fogadta az ítéletet, majd váltott néhány szót az ügyvédjével. 

A politikus később egy Twitter-posztban azt állította, hogy a bíróságon direkt megzavarták a videokapcsolatot, amikor az utolsó szó jogán felszólalhatott volna, mivel „a szavaknak hatalmuk van, és Putyin fél az igazságtól”. Navalnij a bejegyzésben azt írta, hogy továbbra is folytatja a küzdelmet az orosz cenzúra ellen. 

A politikus ezenkívül arra kérte támogatóit, hogy tettlegesen is lépjenek fel az általa háborús bűnösként emlegetett orosz rezsim ellen, ne csak szavakkal támogassák őt. 

Még az ügyvédeit is elvitték a rendőrök

Az ítélethirdetés után nem sokkal Navalnij ügyvédeit is elvitték a rendőrök rövid időre – úgy tudni, azért, mert a sajtónak nyilatkozva minősítették az ítéletet.

Egyikük nemrég azt írta Twitteren, hogy már elengedték őket. 

Elengedtek engem és Olga Mihajlovát is. Még kedvesen vissza is vittek minket az autónkhoz. Mindenkinek köszönjük a támogatást

– írta Navalnij egyik ügyvédje, Vadim Kobzev.

(Borítókép: Alekszej Navalnij bírósági tárgyalása Oroszországban 2022. március 22-én. Fotó: Reuters / Evgenia Novozhenina)

Rovatok