Index Vakbarát Hírportál

Kimondta Navalnij bűnösségét a moszkvai bíróság, 13 év börtönt kaphat

2022. március 22., kedd 09:27 | aznap frissítve

Az orosz ügyészség nemrég újabb vádakkal állt elő az orosz ellenzéki politikussal, Alekszej Navalnijjal szemben. A bíróság pedig kimondta az ítéletet: bűnös.

A moszkvai Lefortovszki Bíróság kedden bűnösnek találta Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, akit csalással vádoltak – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. A tárgyalást abban börtönben tartották meg, amelyben Alekszej Navalnij két és fél éves büntetését tölti, amit az úgynevezett Yves Rocher-ügy miatt szabtak ki rá.

Navalnij csalást követett el, vagyis csalással ellopta mások tulajdonát

– olvasta fel az ítéletet Margarita Kotova bíró, aki ismertette, hogy Navalnijt bűnösnek találták egy bíró megsértése miatt is.

Navalnij olyan cselekményeket követett el, amelyek nyíltan megsértettek egy bírót.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, az orosz ügyészség csalás és a bíróság megsértése miatt tizenhárom év börtönbüntetés kiszabását indítványozta Alekszej Navalnij ellen. Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb kritikusa tavaly került börtönbe, miután túlélt egy mérgezést. Jelenleg is két és fél éves büntetését tölti.

Alekszej Navalnijt tavalyjanuár 17-én Moszkvában vették őrizetbe, amikor hazatért a berlini kórházi és rehabilitációs kezelés után. Navalnij 2020 augusztusában került kórházba Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk–Moszkva-repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények egyaránt a novicsok nevű harci idegmérget mutatták ki a szervezetében. Sokak szerint a politikust az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei mérgezték meg, Navalnij pedig személyesen Putyint vádolta meg a merénylet elrendelésével.

Tavaly február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztését. Az ítélet értelmében az ellenzéki politikusnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

(Borítókép: Alekszej Navalnij bírósági tárgyalása 2022. március 22-én Oroszországban. Fotó: REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Rovatok