Index Vakbarát Hírportál

Kijev körül ostromgyűrűbe zárták az orosz erőket az ukránok

2022. március 23., szerda 22:29

A háború 27. napján a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében tűzszünet volt, de az ország többi részében ropogtak a fegyverek. Az ukrán fegyveres egységek ostromgyűrűbe zárták Kijev megyében Irpiny, Bucsa és Hosztomel körül az orosz erőket, de egyelőre nem sikerült visszafoglalni a területeket. Putyin már csak rubelt fogad el a gázért, de az EU inkább máshonnan vásárolna.

Tűzszünetről állapodtak meg a kelet-ukrajnai Luhanszk régióban, ahol az oroszok által támogatott szakadárok kezében van az irányítás. Ezzel igyekeznek segíteni a civilek menekülését a térségben zajló harcok elől – így indult a háború 27. napja. Ukrajna többi részén azonban több katonai támadás is volt, és ma először Oroszország területéről is jelentettek rakétatámadást.

A helyi média szerint az oroszországi Belgorod térségében felrobbant egy Ukrajnából indított rakéta, az esetnek vannak áldozatai, két faluban veszélyhelyzetet vezettek be. Az érintett falvak lakóit evakuálják. Anton Ivanov belgorodi polgármester tájékoztatása szerint a kitelepített mintegy 120 embert a városban helyezik el, velük a helyszínen orvosok és pszichológusok dolgoznak majd.

Eközben az ukrán fegyveres erők ostromgyűrűbe zárták Kijev megyében Irpiny, Bucsa és Hosztomel körül az orosz erőket, az orosz tüzérség viszont változatlanul folyamatosan lövi a településeket. Az ukrán rendőrség arról tájékoztatott, hogy Irpinyben a Kijev megyei rendőrezred hozzálátott a város megtisztításához a szabotőröktől, de elsősorban a helyi lakosok segítése és evakuálása a fő feladatuk.

Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnök tájékoztatása szerint az orosz tüzérség továbbra is folyamatosan lövi Irpiny lakónegyedeit. A településen a lakóházak és a többemeletes épületek jelentős része megrongálódott vagy romba dőlt. Áldozatokról ugyanakkor nem hozott nyilvánosságra adatokat.

Az ukrán vezetés által közölt térkép szerint ezek a területek továbbra is orosz ellenőrzés alatt állnak. A térkép jelmagyarázata szerint a kijevi régió legnagyobb része továbbra is az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt áll. 

NATO-csapatok jönnek Magyarországra

Új harccsoportokat telepít a NATO Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába, hogy megerősítse a szövetség keleti régiójának védelmét. Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szervezet főtitkára elmondta, hogy a négy új harccsoport telepítése mellett a NATO a Lengyelországban és a balti országokban már jelen lévő erőit is megerősíti. Ezzel nyolcra emelkedik a szövetség keleti régiójának teljes hosszán a nemzetközi harccsoportok száma, a balti régiótól egészen a Fekete-tengerig.

Jens Stoltenberg valósnak találta azt a fenyegetést, miszerint Oroszország vegyi fegyvereket vet be Ukrajnában. A NATO főtitkára újságírói kérdésre veszélyesnek és felelőtlennek nevezte Oroszország megjegyzéseit a nukleáris fegyverek használatával kapcsolatban is.

A nemzetközi jog nyilvánvaló megsértését jelentené, aminek hosszú távú következményei is lehetnének

– mondta Stoltenberg, aki hozzátette: a vegyi és nukleáris fegyverek bevetése a szomszédos NATO-tagországokra is hatással lenne. A NATO biztosít Ukrajnának olyan eszközöket, amikkel védekezhet a kémiai, biológiai és nukleáris fegyverek ellen.

A csütörtöki NATO-csúcson Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vesz.

Putyin a barátságtalan országoktól már csak rubelt fogad el

Vlagyimir Putyin megtagadta a más pénznemben történő fizetést a földgázszállításért az olyan országok számára, amelyek barátságtalanok Moszkvával, és áttér a rubelben történő fizetésre. Az elnök megjegyezte, hogy Oroszország továbbra is a korábban megkötött szerződésekben rögzített mennyiség és ár szerint szállít gázt más államoknak.

Ez azt jelenti, hogy a barátságtalan országokkal kötött gázszerződések jövőbeni változásai csak a fizetési devizanemet érintik. A meglévő szerződések módosításáról szóló megfelelő irányelveket továbbítják a Gazprom gázszállító vállalatnak.

Ursula Von der Leyen a csütörtökön kezdődő, kétnapos uniós csúcstalálkozó témáival foglalkozó ülésen azt mondta, hogy a csúcstalálkozót megelőzően csütörtökön Joe Biden amerikai elnökkel tárgyal majd a cseppfolyósított földgáz európai szállításáról. Az Európai Bizottság elnöke úgy véli, nagymértékben csökkenteni kell Európa függőségét az orosz gáztól.

Folyamatosan figyelemmel kísérjük  az orosz–ukrán háború eseményeit, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatják.

(Borítókép: Sergey BOBOK / AFP)

Rovatok