Index Vakbarát Hírportál

Kijevi magyar nagykövetség: alaptalan rágalmazás az ukrán vezetés kijelentése

2022. március 24., csütörtök 06:39

Reagált Magyarország kijevi nagykövetsége Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes feltételezéseire, amelyek azt találgatják, mi lehet az oka annak, hogy a magyar kormány nem támogat további szankciókat Oroszországgal szemben. Az egyik ilyen feltételezése az volt, hogy Moszkva Kárpátalját ígérte oda Magyarországnak. A nagykövetség szerint ez alaptalan és sértő feltételezés.

Magyarország kijevi nagykövetsége közösség oldalán reagált Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes kijelentésére, miszerint még a régi szovjet szatellitországok sem viselkednek úgy, ahogy a magyar vezetés.

Nem támogatják a szankciókat. Nemhogy fegyvert nem adnak, de nem is engedik át a más országokból származó fegyverszállítmányokat a területükön. Valójában mindenre nemet mondanak. Lassacskán Budapest hivatalos retorikája nyíltan oroszbarát lesz. Mi az? Vagy talán a mi Kárpátaljánkat akarod? Mit akarnak? Olcsó orosz gázt? Vagy netán a mi Kárpátaljánkat? 

– fogalmazott Verescsuk. Magyarország ukrajnai nagykövetsége – bejegyzésük szerint – meglepődve és megdöbbenve olvasta Irina Verecsuk kijelentését.

Szerintük a kormányfőhelyettes, valamint az ukrán vezetés többi képviselője emberfeletti munkát végeznek Ukrajna megvédésére. Szerintük azonban „nem lehet alapja az értelmetlen vádaknak és alaptalan rágalmazásoknak”.

Miniszterelnök asszony összefoglalja, mit nem tesz Magyarország és kormánya Ukrajnáért a jelenlegi helyzetben, és keresi az okokat. Következtetései nemcsak teljesen hamisak és alaptalanok, hanem egyenesen sértőek is, de sajnos ezeket a közhelyeket már régóta sikeresen elültették az ukrán közvéleményben. Különösen szomorú, hogy ezek között a találgatások között – nem először – Kárpátalja és az ott élő magyarok is szerepelnek

– fogalmazott a nagykövetség. Véleményük szerint azonban azt is figyelembe kell venni, hogy mi az, amit megtesz a magyar állam Ukrajnáért, hogy sikeres legyen az Oroszország elleni harcban. Felsorolták, hogy

A kijevi magyar nagykövetség szerint a magyar állam megérti, hogy Ukrajna vezetése felelős az ukrán állampolgárok védelméért és biztonságáért, de a magyar kormány ugyanúgy felelős a saját népéért. A nagykövetség közleményében hangsúlyozta, hogy „a jelenlegi tragikus helyzet összefogást és egymás töretlen támogatását igényli”.

Ne keressünk ellenségeket ott, ahol nincsenek

– emelték ki.

(Borítókép:  Eye Ubiquitous / Universal Images Group / Getty Images)

 

Rovatok