Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Ukrajna azért harcol, amiért Magyarország 1956-ban

2022. március 26., szombat 20:44

Oroszország máris stratégiai vereséget szenvedett ukrajnai háborújában, az orosz erők nem törték meg az ukránokat lelkileg, és a Nyugat egységesebb, mint valaha – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök a szombaton Varsóban mondott beszédében.

Az Egyesült Államok elnöke beszédében úgy fogalmazott: Vlagyimir Putyin orosz elnök azt gondolta, hogy az ukránok eldobják fegyvereiket, és nem fognak harcolni, az orosz erők viszont a büszke ukránok ellenállásába ütköztek.

Eltekintve az elkövetett brutalitástól kétségtelen, hogy a háború már most stratégiai vereséget jelent Oroszország számára

– mondta az amerikai elnök, hozzátéve, hogy az oroszok nem verték szét a NATO-t, a Nyugat jelenleg erősebb és egységesebb, mint valaha. Oroszország el akarta érni, hogy a NATO csökkentse jelenlétét a határainál, ehelyett Putyin az eddigi legszámottevőbb, több mint 100 ezer amerikai és más szövetséges katonát érő európai jelenléttel szembesül – állapította meg az Joe Biden.

Biden hangsúlyozta ugyanakkor: az ukrajnai háborúban hosszú küzdelemre kell felkészülni, de az Egyesült Államok kiáll az ukránok mellett. Az amerikai elnök felidézte Szent II. János Pál pápa és a lengyel Szolidaritás-mozgalom szerepét a kommunizmus megdöntésében, majd az ukrajnai háborúra utalva aláhúzta: „A jelenleg zajló csatában nem napokon vagy hónapokon belül győzünk, hosszú küzdelemre kell felkészülni.”

Ukrajna azért harcol, amiért Magyarország 1956-ban

Felidézve az ukrán külügyi és védelmi tárca vezetőivel szombaton Varsóban megtartott találkozót, Biden elmondta: az ukránoknak szánt üzenete azonos azzal, amit Dmitro Kulebával és Olekszij Reznyikovval megosztott.

Mellettetek állunk ki. Pont

– jelentette ki, hozzátéve, hogy az ukránok ellenállása a demokrácia és a szabadság elveiért folytatott küzdelem része, ami összeköti a világ szabad népeit. Ezt viszont mindig támadták a demokrácia ellenségei, meglátása szerint a Kijevben, Meritopolban és Harkivban dúló harcok egy régóta tartó küzdelem legújabb csatái.

Magyarország 1956-ban, Lengyelország 1956-ban és aztán 1981-ben, Csehszlovákia 1968-ban. Szovjet tankok nyomták el a demokratikus felkeléseket, de az ellenállás folytatódott, míg végül 1989-ben leomlott a berlini fal, leomlottak a szovjet uralom falai, az emberek győztek

– fogalmazott Biden, aki az oroszoknak is üzent, mint fogalmazott, az orosz nép nem ellenség, az amerikai elnök nem hisz abban, hogy az oroszok ünnepelnék ártatlan gyermekek, emberek halálát. 

Putyin mészáros, Bidennek nem dolga dönteni

A hivatalos lengyel–amerikai tárgyalások után, szombat délután Joe Biden a varsói Nemzeti Stadionban a menekültek számára létesített ügyintéző központba látogatott el Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester kíséretében. Az amerikai elnök a stadionban megtartott rövid sajtóértekezleten a Mariupol bombázására vonatkozó újságírói kérdésre azt mondta: Putyin egy mészáros, beszédében pedig azt is elmondta, hogy nem maradhat hatalmon.

Ukrajna nem lehet győzelem Oroszország számára. És az isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon

– fogalmazott az amerikai elnök.

A Kreml nem sokat várt a válaszüzenettel, Dmitrij Peszkov, az orosz kormány szóvivője úgy fogalmazott: figyelemre méltó ilyen szavakat hallani Bidentől, aki 1999-ben, a koszovói háború idején Szerbia bombázását szorgalmazta; emberek meggyilkolására szólított fel. A szóvivő azt is hozzátette, hogy nem Biden dolga, hogy eldöntse, ki legyen Oroszország vezetője. 

Az orosz–ukrán háború fejleményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói királiy palota előterében 2022. március 26-án. Fotó:  MTI / AP / Evan Vucci)

Rovatok