Index Vakbarát Hírportál

Martin Griffiths: Afganisztánnak segítségre van szüksége

2022. március 31., csütörtök 10:17

Az ENSZ 4,4 milliárd dollárt szeretne összegyűjteni Afganisztánnak, közölte az MTI.

Az ENSZ 4,4 milliárd dollárt szeretne összegyűjteni Afganisztánnak egy március harmincegyedikén kezdődő virtuális nemzetközi donorkonferencián, amelynek házigazdája Nagy-Britannia, Németország és Katar.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese sajtótájékoztatóján elmondta: az afgánoknak segítségre van szükségük, hogy működjön a gazdaságuk, és hozzáférhessenek az alapvető szolgáltatásokhoz.

Az ENSZ leszögezte,

a szóban forgó összeg közvetlenül a segélyszervezetekhez megy, és nem halad át az országot irányító tálibok kezén.

Onnan is lehet tudni, hogy tényleg komoly a dolog, mivel korábban sohasem kértek még ennyi pénzt egyetlen ország számára sem. Ez az összeg háromszorosa annak, amit 2021-ben akartak összegyűjteni Afganisztán megsegítésére, és egyelőre csak a tizenhárom százalékát sikerült megszerezni.

A nemzetközi közösség aggodalma fokozódott az elmúlt időszakban, mert a tálibok több intézkedéssel korlátozták a nők jogait. Egyebek között megtiltották, hogy a lányok visszatérjenek a középfokú oktatásba, amiről itt írtunk az Indexen, és amiért az ENSZ is felszólalt, amit viszont itt írtunk meg.

Griffiths közölte: azt várják a táliboktól, hogy eltöröljék ezeket a korlátozásokat, és bízik benne, hogy a közelmúltbeli politikai fejlemények nem akasztják meg az adakozási kedvet. A tisztségviselő szerint Afganisztán elszigetelése csak még több szenvedéshez vezetne.

Humanitárius segítségre van szükség

Afganisztánban több mint 24 millió embernek humanitárius segítségre van szüksége a túléléshez, jelentette ki az ENSZ.

Moszkvában akkreditálták az első diplomatát, akit a tálib kormány nevezett ki, hogy képviselje Afganisztánt Oroszországban

– közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Afganisztánnal szomszédos országok konferenciáján, a kínai Tunhsziben, amin Oroszország, Kína, Irán, Pakisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán is részt vett.

A konferencián Lavrov leszögezte: elfogadhatatlannak tartja, hogy az Egyesült Államok vagy a NATO katonai infrastruktúrája megjelenjen az Afganisztánnal szomszédos országok bármelyikében. És megjegyezte,

hazáját aggasztják az Iszlám Állam nevű terrorszervezet Közép-Ázsia és Oroszország destabilizálására vonatkozó tervei.

Rovatok