Index Vakbarát Hírportál

Támadás az orosz üzemanyag-tárolók ellen – ismét megszólalt Ukrajna

2022. április 1., péntek 20:03 | aznap frissítve

Ukrajna tagadja, hogy bármi köze lenne a péntek hajnali légicsapáshoz, amelyben rakétatámadás ért egy oroszországi üzemanyagraktárat.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy két ukrán Mi–24-es helikopter támadást hajtott végre egy dél-oroszországi üzemanyag-tároló ellen, Belgorodban, a határhoz közel.

Április 1-jén, moszkvai idő szerint hajnali 5 órakor két ukrán Mi–24-es helikopter rendkívül alacsony magasságban lépett be az Orosz Föderáció légterébe. Az ukrán helikopterek rakétatámadást indítottak a Belgorod külvárosában található olajtároló ellen. A rakétatalálat következtében harckocsik is megsérültek és kigyulladtak

– közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője, hozzátéve: az üzemanyagraktár kizárólag a polgári közlekedést látta el, az orosz fegyveres erőkhöz semmi köze.

Más források szerint azonban logisztikai központként szolgált az üzemanyagraktár a Kelet-Ukrajnában harcoló orosz erők számára.

A Kreml közölte: a támadás nehezíti a béketárgyalásokat, Dmitrij Peszkov szóvivő pedig elmondta: tájékoztatták Vlagyimir Putyin orosz elnököt a történtekről, és mindent elkövetnek azért, hogy átszervezzék az üzemanyag-ellátási láncot, hogy elkerüljék a fennakadásokat a városban.

Ukrajna tagad

Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és -védelmi tanács titkára tagadja Oroszország vádját, amely szerint Ukrajna áll a belgorodi támadás mögött – írja a Reuters.

Valamiért azt mondják, hogy mi tettük, de ez nem felel meg a valóságnak

– zárta rövidre Olekszij Danilov.

Olekszandr Motuzjanyik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy Ukrajna védekező hadműveletet hajt végre Ukrajna területén az orosz agresszióval szemben.

Ez nem azt jelenti, hogy Ukrajnának kell felelnie minden eseményért, katasztrófáért, ami Oroszország területén történik. Nem ez az első alkalom, hogy ilyesmivel vádolnak minket. Ezt az információt nem erősítem meg, és nem is cáfolom

– mondta Olekszandr Motuzjanyik, ám bővebben ő sem beszélt a légicsapásról és arról, hogy kinek a felelőssége.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is hasonló állásponton van, mondván: nincs birtokában minden katonai információnak, ezért megerősíteni és megcáfolni sem tudja, hogy az ukránoknak közük lenne az akcióhoz.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Az Orosz Föderáció Polgári Védelmi Vészhelyzeti és Természeti Katasztrófavédelmi Hivatala [Emercom] által közreadott képen lángol egy olajtároló az oroszországi Belgorodban 2022. április 1-jén, miután a légtérbe behatoló két ukrán helikopter csapást mért a létesítményre. Fotó: Emercom / EPA / MTI)

Rovatok