Index Vakbarát Hírportál

Itt a bizonyíték, hogy Oroszország többé már nem nagyhatalom

2022. április 1., péntek 15:15

Péntek hajnalban légicsapást hajtottak végre egy üzemanyagraktár ellen Belgorodban, a határ közelében lévő orosz városban. Az oroszok szerint két ukrán helikopter hajtotta végre az akciót. Bruno Maçães Eurázsia-szakértő szerint nagy jelentősége van a támadásnak, amely azt bizonyítja, hogy Oroszország több már nem nagyhatalom.

Két ukrán helikopter légicsapást mért egy üzemanyagraktárra, amely az oroszországi Belgorodban található, a határ közelében. Egy katonai szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy nem volt ilyen támadás Oroszország ellen a második világháború óta.

Bruno Maçães, a nemzetközileg elismert Eurázsia-szakértő szerint hatalmas jelentőséggel bír, hogy két ukrán helikopter mindenféle ellenállás nélkül sikeres rakétatámadást hajtott végre orosz területen.

Ez a támadás nagyon jól mutatja, hogy Oroszország többé már nem nagyhatalom. El tudna bárki képzelni egy ilyen, kívülről érkező helikopteres támadást Kínában vagy az Egyesült Államokban?

– írta Twitter-oldalán Bruno Maçães.

Vlagyimir Szolovjov, az orosz állami televízió műsorvezetője – egyben Vlagyimir Putyin orosz elnök barátja – értetlenül áll a történtek előtt, és tudni akarta, ki a felelős Belgorod térségben a légvédelemért, egyúttal arra is kíváncsi, mikor hoznak létre biztonsági zónát Belgorodban.

A támadást követően pánik tört ki a helyi lakosok körében, akik attól tartanak, hogy az üzemanyag hiánycikk lehet, emiatt pedig megrohamozták a benzinkutakat.

Bár a támadást két ukrán helikopter hajtotta végre, Ukrajna hivatalosan még mindig nem ismerte el, hogy ők állnak a háttérben. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy nincs birtokában minden katonai információnak, ezért sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudja, hogy az ukránoknak közük  lenne az akcióhoz.

Olekszandr Motuzjanyik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy Ukrajna védekező hadműveletet hajt végre Ukrajna területén az orosz agresszióval szemben.

Ez nem azt jelenti, hogy Ukrajnának kell felelnie minden eseményért, katasztrófáért, ami Oroszország területén történik. Nem ez az első alkalom, hogy ilyesmivel vádolnak minket. Ezt az információt nem erősítem meg és nem is cáfolom

– mondta Olekszandr Motuzjanyik.

A RIA orosz hírügynökség szerint körülbelül 16 ezer köbméter üzemanyag ég araktárban .

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma által közreadott képen lángol egy olajtároló az oroszországi Belgorodban 2022. április 1-jén, miután a légtérbe behatoló két ukrán helikopter csapást mért a létesítményre. Fotó: Orosz Rendkívüli Helyzetek Minisztérium / AP / MTI)

Rovatok