Index Vakbarát Hírportál

Kaczynski: Nem zárkózunk el attól, hogy atomfegyvereket telepítsenek Lengyelországba

2022. április 3., vasárnap 08:50

A lengyel kormányfőhelyettes egy lapinterjúban azt is elárulta, hány amerikai katonára lenne szükség tartósan a NATO keleti szárnyán.

Lengyelország nem zárkózna el attól, hogy az országba amerikai atomfegyvereket telepítsenek, amennyiben erre kérnék. Az ugyanis jelentősen növelné Moszkvával szemben az elrettentést – nyilatkozta Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes a Welt am Sonntag című német lapnak.

A Jog és Igazságosság (PiS) ugyanakkor hozzátette: a kérdés jelenleg még nem merült fel, de szerinte ez „hamarosan megváltozhat”.

Kaczynski úgy látja, a kezdeményezésnek az Egyesült Államoktól kell jönnie, azonban szerinte lenne értelme kiterjeszteni a NATO keleti szárnyára a nukleáris szerepvállalást.

A politikus kiemelte, hogy Lengyelország üdvözölné az Egyesült Államok európai katonai kontingensének növelését a jelenlegi 100 ezerről 150 ezer főre Ukrajna megtámadása és Oroszország fokozódó agresszivitása miatt.

Kaczynski szerint 75 ezer amerikai katonát tartósan a NATO keleti szárnyán, vagyis az Oroszországgal közös határok mentén kellene állomásoztatni, míg kétharmadukat Lengyelország és a balti államok területén.

A nukleáris hatalom Egyesült Államok katonái jelentik a legjobb elrettentést, hogy Oroszország ne támadjon meg NATO-tagállamokat, és ők nyújtják nekünk a legjobb biztonságot

– fogalmazott a lengyel kormányfőhelyettes, akinek nyilatkozatát az MTI adta hírül. 

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy Joe Biden amerikai elnök Lengyelország fővárosába, Varsóba látogatott. Kétnapos lengyelországi látogatásának zárónapján először Andrzej Duda elnökkel folytatott négyszemközti beszélgetést.

Az ezt követő plenáris egyeztetések elején közölte: Andrzej Dudával többek között arról beszélt, hogy az Egyesült Államok „az egységes Európára és az európai biztonságra támaszkodva” képes vállalni a világ más részein betöltött szerepét.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, vasárnapi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el. 

Rovatok