Index Vakbarát Hírportál

Amerika befolyása drámaian lecsökkent a Közel-Keleten

2022. április 7., csütörtök 18:26

Azért kritizálta a Nyugatot a szaúdi és a katari vezetés, mert minden figyelmét az orosz–ukrán háborúnak szenteli, és nem foglalkozik a közel-keleti válságokkal.

Az amerikai Közel-Kelet-politika évtizedeken keresztül a szaúdiak által vezetett öböl menti országokra, Izraelre, Egyiptomra és Törökországra támaszkodott. Barack Obama elnöksége alatt azonban megrendültek ezek a kapcsolatok, és ezzel az USA képessége is, hogy kezelje a térség folyamatosan felbukkanó válságait – írta meg a Privátbankár

Az Egyesült Államoknak az orosz invázió megkezdése óta kimondottan zavarossá vált a viszonya térségbeli (valós vagy vélt) szövetségeseivel. Moszkva háborúját az ENSZ-ben egyetlen arab állam sem ítélte el, és csupán Izrael vezetett be – jelképesnek tekinthető – szankciókat. Az a tény, hogy a térségbeli amerikai szövetségesek nem vezetnek be szankciókat, egyrészt mutatja Moszkva növekvő befolyását a Közel-Keleten, másrészt megerősíti azt az érzést, hogy Washingtonnak egyre gyengül a befolyása.

Az Egyesült Államok már nem tudja garantálni a térség biztonságát

Tavaly több mint 300 húszi drón és rakéta csapódott be szaúdi területre, és az utóbbi időszakban az ilyen támadások megszaporodtak az Egyesült Arab Emirátusok ellen is. Az öböl menti országok úgy érzik, hogy az USA már nem tudja eléggé garantálni a biztonságukat, ezért diverzifikálni kezdték biztonsági kapcsolataikat.

Múlt augusztusban Rijád és Moszkva katonai együttműködési megállapodást kötött. Az Emirátusok 80 francia Rafale vadászgépet és helikoptert vásároltak múlt decemberben, rá egy hónapra pedig több milliárd dollárért szereztek be dél-koreai légvédelmi rendszereket. Mindennek tetejébe a múlt hónapban a szaúdi és a katari vezetés kritizálta a Nyugatot, amiért minden figyelmét az orosz–ukrán háborúnak szenteli, miközben a közel-keleti válságokat félvállról veszi.

Izraellel is komoly feszültségek vannak

Az USA és Izrael viszonya sem harmonikus, amióta Washington igyekszik újjáéleszteni az iráni atomalkut, és gyakran kritizálja az izraeli telepesek expanziós terveit Ciszjordániában. Moszkva jelentős iráni és szíriai befolyása miatt Izrael csak nagyon óvatosan kritizálja Putyint, hiszen bármikor szüksége lehet az orosz támogatásra Teheránnal és Damaszkusszal kapcsolatban.

(Borítókép: Joe Biden. Fotó: Leah Millis / Reuters)

Rovatok