Index Vakbarát Hírportál

Kovács Zoltán: Magyarország teljes mértékben kiáll a NATO és az EU döntései mellett

2022. április 8., péntek 21:14 | két éve frissítve

A CNN amerikai hírcsatornának nyilatkozott a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Megerősítette: Magyarország nem akar belesodródni a háborúba.

Magyarország fegyvert és katonát sem küld Ukrajnába, ez egy nem olyan mandátum, amelyet a magyar nép megadott volna a kormánynak – nyilatkozta Kovács Zoltán a CNN amerikai hírtelevíziónak.

Christiane Amanpour, a hírtelevízió vezető nemzetközi tudósítója és műsorvezetője arról kérdezte az államtitkárt, hogy mivel magyarázható az unióstól eltérő magyar különvélemény ebben a kérdésben. Kovács Zoltán cáfolta, hogy ez lenne a magyar hozzáállás. Azt ugyanakkor leszögezte: Magyarország nem akarja, hogy belesodorják az Ukrajnában zajló háborúba.

Rubelben fizetés: csak technikai kérdés

A műsorvezető ezután azzal kapcsolatban tett fel kérdést, hogy Orbán Viktor kormányfő meggyőző választási győzelme után tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarországnak nem okoz nehézséget rubelben fizetni a gázért Oroszországnak, ha az oroszok ezt kérik. Mi erre a magyarázat? – kérdezte Amanpour.

Kovács Zoltán rámutatott: az Európai Unió tagállamai számára nincs közös közbeszerzési eljárás a gáz- és olajvásárlásokra, ezért ezekre vonatkozóan Magyarország az Oroszországgal kötött szerződéseknek tesz eleget. Ezek értelmében viszont az csupán technikai kérdés, hogy a magyarok milyen pénznemben fizetnek – vélte az államtitkár.

Kovács Zoltán hangoztatta: ez nem jelenti azt, hogy Magyarország meg akarja kerülni a szankciókra vonatkozó uniós politikát. Hozzátette, hogy a magyar gazdaság és lakosság 85 százalékban függ az orosz gáztól. Ezt a helyzetet „nem mi alakítottuk ki így, ezt örököltük, minden más megoldás nélkül” – ismertette, és kifejtette, hogy szerinte jelenleg nincs más megoldás a gáz- és olajbeszerzések kivitelezésére, így hiába kérik Európa más részeiről és Ukrajnából, hogy vezessenek be szankciókat ezen a téren.

Az amerikai műsorvezető arra is rákérdezett, hogy Magyarországon – az európai uniós véleménnyel azonosulva – úgy látják-e, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnával kapcsolatos tervének kudarcot kell vallania? Kovács Zoltán erre azt válaszolta: Magyarország száz százalékban kiáll az EU és a NATO döntései mellett, egyebek között abban is, hogy békét keres. Leszögezte: bármilyen áron és bármiképpen is történik meg, a fegyverszünetnek mihamarabb meg kell születnie.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja, szombati híreinket pedig itt olvashatja.

Rovatok