Index Vakbarát Hírportál

Véget érhet a lengyel–magyar barátság?

2022. április 9., szombat 16:48

Jarosław Kaczyński egy helyi rádiónak adott interjújában bírálta Orbán Viktor miniszterelnök háborús politikáját. A lengyel miniszterelnök-helyettes azt javasolta a magyar kormányfőnek, hogy menjen el szemészhez. A miniszterelnök eközben elítélte a Bucsában történt mészárlást.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Bucsával kapcsolatos kérdésre azt mondta, hogy minden állítást függetlenül kell ellenőrizni, mert a tömeges manipuláció idejét éljük. Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes szerint nem lehetséges további együttműködés Budapesttel, hacsak nem változik a magyar kormányfő hozzáállása Oroszország Ukrajna elleni agressziójával kapcsolatban.

El kell ismernem, hogy mindez nagyon szomorú. Amikor Orbán Viktor miniszterelnök azt mondja, nem látja pontosan, mi történt Bucsában, ahol civilek tömeges meggyilkolására utaló bizonyítékokat tártak fel az orosz hadsereggel szemben, azt kell tanácsolnom neki, hogy menjen el szemészhez

– mondta Jarosław Kaczyński egy helyi rádiónak adott interjújában.

Nem folytathatjuk úgy az együttműködést Orbánnal, mint eddig, ha ez így folytatódik

– idézi a lengyel politikus szavait a Direktno.

A múlt hét végi választások megnyerése után Orbán Viktor kijelentette, hogy meg akarja erősíteni a partnerséget Lengyelországgal, és véget akar vetni az ukrajnai invázió miatti szakadásnak.

Később Orbán Viktor kijelentette, hogy természetesen elítéli a bucsai mészárlást. Közleménye szerint mindenben támogatja azt a nemzetközi vizsgálatot, amelynek célja, hogy felderítse a vérengzés elkövetőit.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Jarosław Kaczy ń ski, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökének, Lengyelország miniszterelnök-helyettesének találkozója Varsóban 2021. június 30-án. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)

Rovatok