Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ben Wallace brit védelmi miniszter pénteken bejelentette, hogy Masztiff típusú páncélos szállítójárműveket küldenek Ukrajnának.

    Szerdán derült ki, hogy a brit kormány páncélozott harcjárműveket küldhet Ukrajnába, amely az eddigieknél is nagyobb katonai segítséget jelentene. A két lehetséges „jelölt” a Masztiff, illetve a Jackal (Sakál) nevű járművek voltak. A kettő között az elsődleges különbség, hogy az utóbbi nagyobb hatótávolságú felderítőakciókra alkalmasabb lehet.

    A védelmi miniszter most közölte, hogy a Masztiffok mellett tették le a voksukat, az viszont egyelőre nem derült ki, hogy pontosan hány járművet küldenek majd. A járművek felszerelhetők 7,62 milliméteres géppuskákkal, 12,7 milliméteres nehéz géppuskákkal, valamint 40 milliméteres gránátvetőkkel is. A páncélzatuk pedig még a szokásosnál is vastagabb, jobb védelmet nyújt.

    A járművek egyébként az afganisztáni NATO-misszióban már helytálltak, azonban bizonyos, csak a brit hadseregben használt felszerelést eltávolítanak majd belőlük. A kiképzőtisztek pedig egy Ukrajnával szomszédos országokban fogják betanítani a használatra az ukrán katonákat.

  • Jó reggelt!

    Indul szombati hírfolyamunk, melyben percről percre beszámolunk az orosz–ukrán háború fejleményeiről, a legfrissebb hírekről.

    A tegnapi hírfolyamunkat itt találja, a nap legfontosabb történéseit ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Rovatok