Index Vakbarát Hírportál

A szlovák házelnök attól tart, hogy Orbán Viktor és Putyin feldarabolja az országát

2022. április 10., vasárnap 16:57

Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke szerint elképzelhető, hogy Vlagyimir Putyin segítségével Orbán Viktor átrajzolja Szlovákia határait.

Vasárnap déli televíziós vitájában Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnök segítségével arra készül, hogy feldarabolja Szlovákiát – írja a Ma7 szlovákiai hírportál.

Boris Kollár szerint az orosz agresszió olyannyira átrendezheti az európai békerendszert, hogy azt kihasználva Orbán Viktor „felparcellázhatja” az országot. Emellett a házelnök többször is Magyarország felől érkező fenyegetésről beszélt, mint fogalmazott:

Nagy-Magyarországról beszélnek, ingatlanokat vásárolnak nálunk, útleveleket osztogatnak! Ez nem vicc!

Boris Kollár úgy véli, hogy a nemzetközi rendszer oroszok általi aláásása Szlovákia szuverenitását is veszélyezteti. Véleménye szerint ezt a helyzetet idővel Orbán Viktor is kihasználhatja.

Szlovákia aggódott, Magyarország visszalépett

Arról korábban az Index is beszámolt, a szlovák vezetés kifogásolta, hogy csak a sajtóból értesült arról, hogy a magyar kormány épületeket vásárolt Kassán, és hogy létrehozott egy olyan pénzalapot, amelyből a szomszédos országokban akarnak mezőgazdasági földterületeket felvásárolni.

A magyar kormány ingatlanvásárlási híreire reagálva Szlovákiában változtattak a külföldiek ingatlanvásárlását szabályozó jogszabályon.

Később a magyar kormány közölte, hogy eláll a földvásárlási tervétől Szlovákiában azt követően, hogy a szlovákok tiltakoztak emiatt.

A magyar külügyi és külgazdasági miniszter, Szijjártó Péter arról tájékoztatott, hogy Magyarország kormánya visszavonta azt a határozatát, amely a környező országokban való földvásárlásról szólt

– mondta tavaly októberben Ivan Korčok szlovák külügyminiszter. Hozzátette, minderre a szlovák kérés, valamint az után került sor, hogy Orbán Viktor és Eduard Heger szlovák kormányfő hétfőn tárgyalt erről

(Borítókép: Kövér László és Boris Kollár szlovák házelnök 2020. június 30-án. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok