Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott Erdélyre az ítéletidő, Székelyföldtől északra leesett a hó

2022. április 10., vasárnap 14:00

A román Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzése szerint a hétvégén a tavaszhoz képest szokatlan hideg időjárást lehet tapasztalni Erdélyben és a Székelyföldön. A meteorológusok szélviharra, havazásra, jégesőre és még árvízre is figyelmeztetést adtak ki.

Az ANM szombatra elsőfokú figyelmeztetést adott ki erős szél miatt a Bánság, a Körösvidék és helyenként Erdély és Máramaros területére. Azt írták, hogy ezekben a térségekben erős szélre, villámlásra és elszigetelten jégesőre lehet számítani.

Mindeközben Székelyföld hegyvidékein havazásra figyelmeztették az embereket. Ez utóbbi miatt vasárnap hajnaltól hétfő reggelig adtak ki figyelmeztetést. Hozzátették: helyenként jelentős mennyiségű hótakaró is kialakulhat, miközben a széllökések sebessége akár az óránkénti 90 kilométert is meghaladhatja.

Vasárnap reggel a közösségi médiában több felhasználó is beszámolt arról, hogy tényleg esett a hó, bár a magyarlakta területeken ez még pont kevésbé volt jellemző. A Székelyföldről északra, a Bukovina határán lévő Dornavátrában viszont például már javában esett a hó.

Árvízre és fagyra is figyelmeztettek

A román Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) mindeközben elsőfokú árvízvédelmi riasztást adott ki a Máramaros, Szatmár és Beszterce-Naszód megyei folyókra. Azt írták, hogy vasárnap 12 óráig bezárólag a vízállás meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet több vízgyűjtő medencében is.

Az árvíz végül, úgy fest, hogy elmaradt, vasárnap délután és este azonban továbbra is lehűlés várható, amely a jövő hét elején is jellemző lesz még. Hétfőről keddre virradó éjszaka pedig fagypont alatti hőmérsékleti értékekre lehet számítani, főleg az északi országrészben.

Magyarország sem maradt szárazon

Az Időkép videó-összeállítást közölt azokról a látványos peremfelhőkről, amelyek átvonultak Magyarország felett szombaton a hidegfront részeként.

Mint megírtuk, az esőzés várhatóan vasárnap is folytatódik majd, éjszaka pedig várhatóan mínusz 1 és plusz 6 fok közti hőmérsékletre lehet számítani.

(Borítókép: Havas táj a Kolozsvár-közeli Ajton település határában 2022. április 10-én. Fotó: Kiss Gábor / MTI)

Rovatok