Index Vakbarát Hírportál

Volodimir Zelenszkij: Mariupol megsemmisült

2022. április 11., hétfő 13:20

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dél-koreai parlamentben szólalt fel, folytatva a felhívását a nemzetközi segítségért. Az ukrán elnök elmondta, hogy az ukrajnai háború kezdete óta az orosz erők 938 oktatási intézményt és mintegy 300 kórházat semmisítettek meg.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dél-koreai parlamentben arról is beszélt, hogy a Kreml katonái tudatosan lakóövezeteket és városokat pusztítottak el a tankjaikkal és a tüzérségeikkel – írja a Sky News.

Most csak romok vannak ott, ahol korábban normális, békés városok álltak. Meg sem tudjuk számolni, hány halottunk van 

– fogalmazott. Az ukrán elnök szerint az ország északi részén a katasztrófaelhárító csapatok folytatják a romok eltakarítását az orosz bombázást követően, de a térség egy része továbbra is „aktív harctér”. Kitért arra, hogy az orosz megszállók „több ezer katonát” és „kolosszális számú felszerelést” küldtek az országba, hogy „újabb támadásokat készítsenek elő”.

A mariupoli súlyos helyzetre reagálva Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy az ostromlott város március 1-je óta blokkolva van, és az élelmiszer-szállítmányok nem tudtak belépni.

A legkegyetlenebb módszerekkel próbálták meg elpusztítani. Megpróbáltak megsemmisíteni mindent, amije a városnak volt. Mariupol megsemmisült

– mondta az ukrán elnök, majd hozzátette, hogy „lakosok tízezrei haltak meg, ennek ellenére sem hagyták abba a támadást az oroszok”.

Volodimir Zelenszkij hadi felszerelést kért Dél-Koreától, mint mondta, Ukrajnának többféle haditechnikára van szüksége a repülőgépektől a tankokig. „Dél-Korea segíthet nekünk” – fogalmazott.

Leszögezte azt is, hogy a fegyverekkel „nemcsak az ukrán civilek életét menthetik meg, de elejét vehetik annak is, hogy Oroszország más országok ellen indítson támadást”.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, az ukrán elnök vasárnap az AP hírügynökségnek adott interjújában az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárost a „háború szívének” nevezte, és kijelentette, hogy ha a települést az ott élők feladnák, azzal jelentősen meggyengülne az ukrán fél tárgyalási pozíciója Oroszországgal szemben.

Pénteken Vuk Szo dél-koreai védelmi miniszter telefonon egyeztetett ukrán hivatali partnerével, Olekszij Reznyikovval. A beszélgetés során az ukrán tárcavezető – amellett, hogy köszönetét fejezte ki a Dél-Korea által küldött humanitárius segélyért – légvédelmi fegyvereket kért az ázsiai országtól.

A szöuli védelmi minisztérium március végén már bejelentette, hogy sisakokat, sátrakat, takarókat és elsősegélycsomagokat küldött Ukrajnába, továbbá útnak indított egy 1 milliárd von (278 millió forint) értékű segélyszállítmányt is a háború sújtotta országba – számolt be az MTI.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, hétfői percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül mond beszédet a dél-koreai parlament ülésén, Szöulban 2022. április 11-én. Fotó: MTI / EPA / Getty Images / pool / Csung Szung Dzsun)

Rovatok