Index Vakbarát Hírportál

Több mint 13 millió baromfit vágtak le Franciaországban a madárinfluenza miatt

2022. április 11., hétfő 21:07 | aznap frissítve

Franciaországban ritkán látott ütemben terjed a rendkívül fertőző vírus okozta járvány, amely feltehetően a vadon élő vándormadarak révén került az országba.

A mezőgazdasági minisztérium a Reuters brit hírügynökséggel hétfőn közölte: a kényszervágások száma azután tetőzött, hogy a vírus elérte a legnagyobb baromfitenyésztő vidékeket.

Április 8-áig 1230 gócpontot regisztráltak az ország baromfitelepein, amióta az elsőt november 26-án azonosították. Ez nyolcnaponta 10 százalékos növekedést jelent.

A rendkívül agresszív és fertőző H5N1 vírus gyorsan terjedt Európában az elmúlt hónapokban, több országban – például Olaszországban – tömeges kényszervágásokat hajtottak végre. A madárinfluenza terjedése aggodalmat váltott ki az ágazatban és a kormányok körében, mivel súlyos pusztulást idézhet elő az állományban, kereskedelmi korlátozásokat vezethetnek be miatta, és a vírus akár emberre is átterjedhet.

A madárinfluenza többnyire fertőzött vadmadarak ürülékével terjed. A fertőzött szárnyasból készített termékek fogyasztása révén az ember nem fertőződik meg, előfordul azonban, hogy a fertőzött baromfival érintkezve elkapja a betegséget.

Árnövekedéssel járhat a madárállomány megcsappanása, amelyről az orosz–ukrán konfliktussal összefüggésben ide kattintva olvashat.

Rovatok