Index Vakbarát Hírportál

Még mindig vizsgálják a Capitolium ostroma körüli eseményeket

2022. április 11., hétfő 14:15

A Capitolium elleni támadást vizsgáló amerikai képviselőház testületének tagjai között vita alakult ki abban a kérdésben, hogy küldjenek-e büntetőjogi feljelentést Donald Trump volt amerikai elnök igazságügyi minisztériuma ellen. Attól tartanak, politikailag terhelné a büntetőeljárást, hogy Trump nyíltan indulni tervez a legközelebbi, 2024-es elnökválasztáson.

Annak ellenére hogy a bizottság elegendő bizonyítékkal rendelkezik, aggódik amiatt, hogy az igazságügyi minisztériumhoz forduljon a Capitolium elleni ostrom kivizsgálásának ügyében, mivel annak átpolitizáltsága a visszájára fordítaná az ügyet – írja a New York Times.

A Capitolium elleni támadást vizsgáló képviselőházi bizottság vezetői egyre inkább megosztottak abban, tegyenek-e büntetőjogi feljelentést Donald J. Trump volt elnök igazságügyi minisztériuma ellen.

A vita középpontjában az áll, hogy az előterjesztés megtétele – amely nagyrészt szimbolikus cselekedet – visszaüthet azáltal, hogy politikailag beszennyezi az igazságügyi minisztérium kivizsgálását a január 6-i támadással és az ahhoz vezető eseményekkel kapcsolatban.

Tavaly nyár óta a bizottságnak dolgozó, volt szövetségi ügyészekből álló csapat a támadást megelőző erőfeszítések dokumentálásán dolgozik, melyeket Trump és szövetségesei követtek el, hogy visszafordítsák a 2020-as választásokon elszenvedett vereségét.

A testület részletes jelentést tervez kiadni megállapításairól, de az elmúlt hónapokban rendszeresen jelezte, mérlegeli a büntetőjogi vádemelést is, amellyel nyomást gyakorolna Merrick B. Garland igazságügyi miniszterre, hogy indítson büntetőeljárást Trump úr ellen.

Amikor az igazságügyi minisztérium a jelek szerint széles körű vizsgálatot tervez indítani, egyes demokraták megkérdőjelezték, hogy egyáltalán szükség van-e a vádemelésre – és hogy ez nem róna-e további pártpolitikai terheket a büntetőeljárásra egy olyan időszakban, amikor Trump nyíltan kacérkodik a 2024-es újbóli jelöléssel.

Donald Trumpot és családját is érintette a Capitolium ostroma körüli büntetőjogi eljárás.

Rovatok