Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Érződik az oroszellenes hisztéria, de az idő mindent a helyére tesz

2022. április 12., kedd 20:11

Az orosz hadművelet Ukrajnában a terveknek megfelelően halad, és a kezdeti célok teljes eléréséig folytatódik – jelentette ki kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki belarusz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával együtt érkezett a Vosztocsnyij kozmodromba. Az orosz vezető ugyanakkor megjegyezte, hogy az Ukrajnával folytatott tárgyalások elakadtak. Szerinte a tárgyalási folyamatot „nehezíti, hogy Kijev eltávolodott a március végén Isztambulban kötött megállapodásoktól”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a február 24-én indított „különleges hadművelet” Ukrajna területén a tervek szerint halad, és akkor fejeződik be, amikor az eredetileg kitűzött célokat elérik. Az orosz vezető szerint a művelet felgyorsítása veszteségekkel járhat, ezért Moszkva „ritmusosan, nyugodtan, a vezérkar által eredetileg javasolt terv szerint fog fellépni”. Oroszország fő célja, hogy segítséget nyújtson Donbász lakóinak, ami néhány esetben csak akkor biztosítható, ha megsemmisítik a katonai infrastruktúrát – hangoztatta Putyin.

Elakadtak a béketárgyalások

Az Ukrajnával folytatott tárgyalásokkal kapcsolatban elmondta, hogy elakadtak, ugyanis „nehezíti, hogy Kijev eltávolodott a március végén Isztambulban kötött megállapodásoktól”. Tisztázta továbbá, hogy még nem ismer ezzel kapcsolatban minden részletet, hiszen hétfőn értesült az ukrán álláspont változásáról.

Vlagyimir Putyin egyúttal köszönetét fejezte ki Belarusznak „több tárgyalási kör jó megszervezéséért a területén”, és megjegyezte: „a belarusz platform nagyon alkalmas további kapcsolatok fenntartására”.

A közvetlen párbeszéd megkezdése az ukrán féllel nagyrészt Aljakszandr Lukasenko belarusz elnök személyes erőfeszítéseinek köszönhetően vált lehetővé

– hangsúlyozta Putyin.

Putyin szerint is tragédia az ukrajnai háború

Az orosz elnök ezután tragédiának nevezte azt, ami Ukrajnában történik, de hangsúlyozta: elkerülhetetlen volt a kijevi rezsimmel való összecsapás.

Egyszerűen nem volt más választás, csak az volt a kérdés, hogy mikor kezdődik

– mondta Vlagyimir Putyin, hozzátéve, hogy a bucsai helyzet emlékezteti azokra a provokációkra, amelyek szerint Szíriát vegyi fegyverek bevetésével vádoltak.

Aztán kiderült, hogy minden információ hamis. Ugyanez van Bucsában is

– vélekedett. Aljakszandr Lukasenko a bucsai eseményeket „a britek által végrehajtott pszichológiai műveletnek” nevezte. A belarusz vezető szerint mindezzel azt akarják elérni, hogy újabb szankciókat vezessenek be Oroszország ellen. Elmondta: átadta Vlagyimir Putyinnak azokat a dokumentumokat, amelyek ezt az állítást igazolják.

A Nyugat szankciós háborúja kudarcot vallott

Az Oroszország elleni nyugati „szankciós villámháború” – ahogy Putyin fogalmazott – kudarcot vallott.

Az orosz gazdaság és pénzügyi rendszer meglehetősen szilárdan áll a lábán

– emelte ki az orosz vezető. Szerinte az ország gazdasága képes alkalmazkodni az új feltételekhez, és egyben reményét fejezte ki, hogy nyugaton „a józan ész fog győzni”.

A belarusz elnök szerint a korlátozások nem kényszerítik Moszkvát és Minszket politikájuk megváltoztatására.

Semmilyen szankció nem billent meg, vagy vezet tévútra

– hangsúlyozta Aljakszandr Lukasenka. Mindkét elnök meg van győződve arról is, hogy a Nyugatnak nem sikerül elszigetelnie Oroszországot. Ahogy Vlagyimir Putyin megjegyezte: „a modern világban általában lehetetlen bárkit elszigetelni”, és maga Moszkva sem fog elszigetelődni.

„Oroszellenes hisztéria” Nyugaton

A nyugati országokban tapasztalható „oroszellenes hisztéria” érződik, de „az idő mindent a helyére tesz” – vélekedett Vlagyimir Putyin. Az orosz vezető véleménye szerint a benzin és a termékek drágulása, az infláció növekedése hatással lesz a nyugati országok „belső politikai folyamataira”.

Az orosz elnök ugyanakkor egyetértett azzal a véleménnyel, hogy Washington „az utolsó ukránig” kész ellenállni Moszkvának. Szerinte modern körülmények között egy ország nem fogja tudni megőrizni dominanciáját, most pedig „a Szovjetunió összeomlása után kialakult egypólusú világot bontják le”.

Erősödhet az orosz–belarusz együttműködés

Vlagyimir Putyin a sajtótájékoztatón beszélt az orosz–belarusz együttműködésről is, amely szerinte sikeresen fejlődik, és a „totális szankciós háború” körülményei között Moszkvának és Minszknek tovább kell erősítenie az integrációt. Az orosz elnök kitért arra, hogy a felek a 2023 végére számolt integrációs terveik több mint 30 százalékát már megvalósították.

Oroszország megtartja Belarusz számára „a legkedvezőbb olaj- és gázárakat”, amelyek kifizetését orosz rubelre váltják át. Ez a fizetési mód Lukasenka szerint egészen jó Belarusz számára.

Mindent, amit megtermelünk, el tudjuk adni itt (Oroszországban). Ez azt jelenti, hogy elégedettek vagyunk az orosz rubellel

– magyarázta Lukasenka. Vlagyimir Putyin megjegyezte: „Moszkva mindig is testvérként kezelte a belaruszokat”.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Vlagyimir Putyin és Alekszandr Lukasenka április 12-én. Fotó: Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP)

Rovatok