Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Magyarország nem hajlandó fegyvereket átengedni a területén Ukrajnába

2022. április 12., kedd 14:12

A kormány hozzájárult, hogy az Európai Unió újabb ötszázmillió euróval támogassa az ukrán hadsereg megerősítését, azonban Magyarország továbbra sem fog fegyvereket szállítani Ukrajnának – jelentette ki Szijjártó Péter Csehországban.

A találkozón a magyar diplomácia vezetője mellett Alexander Schallenberg osztrák, Jan Lipavský cseh, Ivan Korčok szlovák és Anže Logar szlovén külügyminiszter vett részt.

A külügyi tárca szerint a külgazdasági és külügyminiszter a közép-európai országok úgynevezett C5-formátumának külügyminiszteri tanácskozásán vett részt, amelyre Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Szlovákia és Szlovénia is hivatalos volt.

Szijjártó Péter az ülést lezáró sajtótájékoztatón ismét nyomatékosította, hogy Magyarország kiáll Ukrajna szuverenitása mellett. A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a kormány eddig mindegyik uniós szankciós csomagot támogatta, Magyarország energiabiztonsága viszont vörös vonalat jelent, így nem fogják megszavazni az orosz kőolaj és földgáz importjára vonatkozó esetleges korlátozásokat.

Szijjártó Péter emlékeztetett: a kormánypártok rekordtámogatást kaptak az április 3-i országgyűlési választásokon. Álláspontja szerint a magyar emberek ezzel világosan kinyilvánították akaratukat, hogy békében és biztonságban akarnak élni, egyúttal azt akarják, hogy Magyarország maradjon ki a szomszédos Ukrajnában zajló háborúból.

A tárcavezető megjegyezte, hogy a kormánynak kötelessége érvényt szerezni a népakaratnak, éppen ezért Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnának, és átengedni sem hajlandó őket az ország területén.

Értjük, hogy más országok másként döntenek, mi ezt tiszteletben tartjuk, nem is kommentáljuk, de elvárjuk, hogy a mi döntésünket is tartsák tiszteletben

– jelentette ki Szijjártó Péter az MTI tudósítása szerint.

Rovatok