Index Vakbarát Hírportál

Lelőhették az ukránok az orosz hadihajót, amit a Kígyó-sziget védői elküldtek a búsba

2022. április 14., csütörtök 07:12

Oroszország elismerte, hogy Moskva nevű cirkálójuk csütörtökön kigyulladt a Fekete-tengeren. Ukrajna azt állítja, hogy ők intéztek rakétatámadást a hajó ellen.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a Moskva csatacirkáló komoly sérüléseket szenvedett, miután a fedélzeten tárolt rakétalövedékek is felrobbantak, írta meg a Sky News

A hajón tartózkodó ötszáz fős legénységet sikerült evakuálni. Az oroszok közlése szerint a hajón nem külső támadás miatt keletkezett tűz.  

Az ukrán hatóságok azt állítják, hogy a 12 500 tonnás cirkálót két, általuk kilőtt rakéta találta el. Az információt független hírforrások egyelőre nem erősítették meg. 

Makszim Marcsenko, Odessza kormányzója a Twitteren azt írta, hogy

Neptune rakétáink nagyon súlyos károkat okoztak az orosz hajónak. Dicsőség Ukrajnának!

Ez az a hajó, amit a Kígyó-sziget védői elküldtek a f***ba

A CNN értesülései szerint a Moskva egyike volt annak a két hadihajónak, amely részt vett a Kígyó-sziget elhíresült megtámadásában februárban.  

Mint azt megírtuk, a Kígyó-szigeten tizenhárom ukrán határőr tartózkodott, amikor megjelent egy orosz hadihajó. Az oroszok rádión fegyverletételre szólították fel a határőröket, ami ez után történt, azt a közösségi médiában terjedő hangfelvételekből tudjuk. Miután ezek a felvételek elterjedtek, világszerte az ukrán ellenállás szimbólumává váltak. 

„Ismétlem, tegyék le a fegyvereket, és adják meg magukat, különben tüzet nyitunk. Vették?” – hangzik az orosz hadihajó üzenete.

„Megmondjam nekik, hogy kapják be?” – kérdezi az egyik határőr a parancsnokukat.

„Feltétlenül” – hangzik a válasz.

A határőr ez után visszafordul a mikrofonhoz, felerősíti a hangerőt, és közli az oroszokkal, hogy bekaphatják. (Szó szerint azt mondja: „Russzkéj koráblj, idé nahuj!” – azaz: Orosz hadihajó, menj a f*szba!)

Sokáig úgy lehetett tudni, hogy a határőrök valamennyien hősi halált haltak, de később kiderült, hogy életben vannak, és egy fogolycsere keretében haza is térhettek. Mindannyian megkapták az Ukrajna Hőse kitüntetést, amely a legmagasabb adományozható kitüntetés Ukrajnában. 

(Borítókép: A Kígyó-sziget. Fotó: Wikipédia)

Rovatok