Index Vakbarát Hírportál

Izraeli rohamrendőrök több mint 150 palesztin sérülését okozták

2022. április 15., péntek 15:13

A Palesztinai Vörös Félhold szerint gumilövedékektől, izraeli rendőrbotoktól és kábító gránátoktól sérültek meg az emberek a jeruzsálemi Al-Aksza-mecsetnél.

Orvosok szerint több mint 150 palesztin sérült meg azokban az összecsapásokban, amikor izraeli rohamrendőrök behatoltak a jeruzsálemi Al-Aksza-mecset területére. A szent helyen ez a legjelentősebb erőszakos cselekmény azóta, hogy tavaly hasonló jelenetek miatt összecsapások törtek ki – írja a Guardian.

Izrael közölte: erői pénteken a hajnali ima előtt vonultak be, hogy eltávolítsák azokat a köveket, amelyeket a rendőrség szerint a palesztinok erőszakra készülve gyűjtöttek össze. A zsidók és muzulmánok számára egyaránt szent hely gyakran volt izraeli–palesztin zavargások színhelye, és a feszültségek már a közelmúltban megnövekedett vérontás miatt is fokozódtak. A helyszínen tavaly ismétlődő összecsapások fegyveres konfliktushoz vezettek a Hamász fegyvereseivel a Gázai övezetben.

Az erőszakos cselekmények különösen érzékeny időszakban történtek.

A ramadán idén egybeesik a pénteken napnyugtakor kezdődő egyhetes zsidó ünneppel, a pészahhal, valamint a húsvét vasárnapján tetőző keresztény nagyhéttel. Az ünnepek várhatóan több tízezer hívőt vonzanak Jeruzsálem óvárosába, ahol mindhárom vallás számára szent helyek találhatók.

Az interneten videók terjednek arról, hogy palesztinok köveket és tűzijátékokat dobáltak, a rendőrség pedig könnygázt és kábítógránátokat vetett be a mecsetet körülvevő sétányon. Más felvételeken az látszik, hogy a hívők könnygázfelhő közepette elbarikádozzák magukat a mecsetben.

A Palesztinai Vörös Félhold közölte: a helyszínen tartózkodó egyik palesztin őrt gumilövedékkel szemen lőtték. Az izraeli rendőrség szerint három rendőr sérült meg tömeges kődobálás miatt, közülük kettő kezelés szorult.

Az izraeli külügyminisztérium szerint pénteken kora reggel több tucat palesztin és Hamász-zászlót viselő maszkos férfi vonult a táborhoz, és köveket gyűjtött. „A rendőrség kénytelen volt behatolni a területre, hogy szétoszlassa a tömeget és eltávolítsa a köveket, hogy megakadályozza a további erőszakot” – közölte Twitteren a külügyminisztérium.

A rendőrség közölte, hogy megvárták, amíg az ima véget ér. Azt mondták, a mecsetbe nem mentek be.

A palesztinok minden nagyobb rendőri bevetést az Al-Akszánál súlyos provokációnak tekintenek.

Omer Barlev izraeli nemzetbiztonsági miniszter, aki a rendőrséget felügyeli, azt mondta, hogy Izraelnek nem érdeke az erőszak a szent helyen, de a rendőrök kénytelenek voltak szembeszállni erőszakos elemekkel. Azt mondta, Izrael elkötelezett a zsidók és a muszlimok szabad vallásgyakorlása mellett.

A mecset az iszlám harmadik legszentebb helye. Jeruzsálem óvárosában, egy dombtetőre épült, amely a zsidók számára a legszentebb hely, akik azért nevezik Templomhegynek, mert az ókorban itt álltak a zsidó templomok. Évtizedek óta az izraeli–palesztin erőszak egyik fő gyújtópontja, a 2000–2005-ös palesztin intifáda központja volt.

Rovatok