Index Vakbarát Hírportál

Hogyan birkóznak meg a gyerekek a háború által okozott szorongással?

2022. április 16., szombat 19:12

Oda kell figyelni a gyerekek szükségleteire, és ha kell, extra pihenőt adni nekik – javasolja a pszichológus a háborús időszakban.

Olena Zdrilko pszichológus tanácsokkal segít a gyerekeknek megbirkózni a háború által okozott szorongással és bizonytalansággal. A pszichológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyerekek könnyebben alkalmazkodnak a környezethez, mint a felnőttek, de fontos figyelni a szükségleteikre és beszélgetni velük az érzelmeikről.

Olena Zdrilko hangsúlyozta, hogy a gyerekeknek pihenésre is szükségük van, mert a túlterheltség szorongást okozhat – írja a health.unian.net.

Extra pihenést jelenthet egy pluszszabadnap, az első óra kihagyása az elegendő alvás érdekében, vagy ha nem erőltetik a házi feladatot, ha látszik, hogy a gyereknek nincs hozzá ereje.

A tinédzserkorúaknál könnyebbséget jelent, hogy velük szinte egyenrangúan lehet érzelmekről beszélni, másrészt viszont nehezebb is lehet a beszélgetés a hormonális változások és az első felnőttkori problémák megjelenése miatt.

A pszichológus hozzátette, hogy a tinédzsereknek, akárcsak a fiatalabb diákoknak, odafigyelésre, törődésre és extra pihenésre is szükségük van.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Szmolka Orsolya pszichológus szerint érdemes korlátozni, megszűrni a gyermekek hírfogyasztását a háborúval kapcsolatban, de mindenképpen beszélni is kell velük, máskülönben a történtek traumatizálhatják őket.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Földbe fúródott rakéta Kijevtől északra egy faluban 2022. április 14-én. Fotó: MTI / EPA / Oleg Petraszjuk)

Rovatok