Index Vakbarát Hírportál

Parlamenti vizsgálat indul Boris Johnson ellen a karanténbulik miatt

2022. április 21., csütörtök 19:13

A brit parlament megszavazta, hogy vizsgálatot indítsanak arról, Boris Johnson miniszterelnök félrevezette-e a képviselőket a koronavírus-járvány miatti zárlatok alatt tartott, a rendőrség által törvénysértőnek minősített összejövetelek ügyében.

Nagy-Britannia parlamentjének legnagyobb ellenzéki ereje, a Munkáspárt kezdeményezte annak a vizsgálatnak a megindítását, amely azt deríti ki, hogy Boris Johnson hazudott-e a parlamentnek a karanténbulik ügyében. A kormányzó Konzervatív Párt frakciójából a többórás csütörtöki vita után senki nem ellenezte a vizsgálatot, így az indítványt a londoni alsóház formális szavazás nélkül elfogadta.

Ez azt jelenti, hogy az alsóház illetékes bizottsága a Downing Street-i partik ügyében jelenleg is folyó rendőrségi vizsgálat lezárulta után kivizsgálhatja, hogy Johnson félrevezette-e a parlamentet az ezekről az összejövetelekről tett korábbi nyilatkozataival.

A brit kormány által érvényben tartott magatartási szabályok egyértelműen elvárják minden olyan kormánytag lemondását, akiről bebizonyosodik, hogy tudatosan félrevezette a parlamentet. Ezalól a regnáló elnök sem kivétel, emiatt korábban már kérték Boris Johnson lemondását a parlamentben.

Rovatok