Index Vakbarát Hírportál

Újra leügynöközték Orbán Viktort az Európai Parlamentben

2022. április 21., csütörtök 07:09

Továbbra is napirenden tartja a magyar jogállamisági helyzetet, azon belül is a magyarországi LMBTQI-közösség sorsát az Európai Parlament. Heves szóváltások voltak szerdán is.

Ezúttal az uniós törvényhozás Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügy Bizottságának vendége volt Didier Reynders uniós biztos, akit a magyar jogállamiságról, azon belül is az LMBTQI-közösség helyzetéről kérdeztek. A 63 éves, belga biztos, aki az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős tagja, ismertette a Magyarországgal szembeni eljárásokat, így az alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárást, a kötelezettségszegési eljárásokat, illetve az uniós pénzek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmus tervezett aktiválását. A biztos megerősítette, hogy jogsértési eljárásban vizsgálják a szerinte a melegeket a pedofilokkal összemosó magyar törvényi szabályozást. 

A biztos beszámolója után több képviselő, így a máltai Cyrus Engerer és a holland Sophie in’t Veld is határozott intézkedéseket sürgetett a magyar kormánnyal szemben. 

Putyin ügynöke, Orbán Viktor megöli a civil társadalmat 

– mondta a holland politikus. 

A magyar kormány mellett szólalt fel a spanyol VOX párt képviselője, Jorge Buxadé Villalba, aki szerint Magyarország demokrácia, ahol a sajtó pedig szabad és sokszínű. A jogász végzettségű spanyol politikus szerint a magyarországi melegek sokkal szabadabbak, mint több nyugat-európai no-go zónában.


A fideszes Hidvégi Balázs arról beszélt, hogy 

a gyermeknevelésben nincs kompetenciája az Európai Uniónak, az LGBTIQ-aktivistáknak pedig nincs helyük a magyar iskolákban és óvodákban.

A momentumos Donáth Anna arról beszélt, hogy az április harmadikai választások óta öt meleg ismerőse költözött el Magyarországról. Az Indexen korábban arról írtunk, hogy az Iránytű Intézet felmérése szerint Donáth Anna, a Momentum elnöke és EP-képviselője jelenleg a legnépszerűbb ellenzéki politikus Magyarországon.

Didier Reynders biztos válaszában azt mondta, hogy a magyar kormány ellen a leghatékonyabb eszköz a kötelezettségszegési eljárás, mert ennek végén az Európai Bíróság mondja ki a végső szót, amely mindenkire nézve kötelező.

(Borítókép: Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke találkozóra érkezik az Európai Unió csúcstalálkozója keretében 2022. március 25-én. Fotó: JOHN THYS / AFP)

 

Rovatok