Index Vakbarát Hírportál

Kilenc embert találtak eszméletlenül Japán partjainál az elsüllyedt túrahajóról

2022. április 24., vasárnap 10:49

Amint arról az Index korábban beszámolt, 26 emberrel a fedélzetén süllyedt el egy turistahajó Japánban, Hokkaido szigete közelében. A Kazu 1 nevű hajó szombaton helyi idő szerint délután 1 óra 15 perckor jelentette először, hogy bajban van.

A japán turistahajó helyi idő szerint délután háromkor tette meg utolsó rádiós jelentését, miszerint a süllyedés miatt a jármű 30 fokban megdőlt. Akkor összesen 26 ember tartózkodott a fedélzeten: két legénység és 24 utas, akik közül kettő gyermek volt. 

A baleset után a helyi hatóságok azonnal megkezdték az eltűntek keresését és a roncs felkutatását. A 19 órás intenzív munka vasárnap reggelre sikerrel járt, ugyanis a mentők négy embert fedeztek fel Shiretoko-félsziget csúcsánál, Hokkaido északi szigetén. Majd néhány órával később további öt ember bukkant fel ugyanezen a helyen.

Azt azonban egyelőre nem tudták megerősíteni, hogy akik a partra sodródtak, élnek-e. Egy helyi tévé beszámolója szerint a megtalált emberek eszméletlenek voltak. 

Jamada Josihiko, a Tokai Egyetem professzora azt tartja valószínűnek, hogy a hajó azért futott zátonyra, mert a magas hullámok megsodorták és a fedélzetét elárasztotta a víz – írta a Sky News.

(Borítókép: Tűzoltók és rendőrök a kimentett embereken segítenek 2022. április 24-én Japánban. Fotó: Kyodo / Reuters)

Rovatok