Index Vakbarát Hírportál

Szergej Lavrov elutasította a mariupoli tárgyalások lehetőségét

2022. április 26., kedd 15:28

A háború kitörése óta először találkozott kedden António Guterres ENSZ-főtitkár és Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke. A főtitkár közös sajtótájékoztatót tartott az orosz külügyminiszterrel, Szergej Lavrovval.

Amint arról az Index korábban beszámolt, kedden Moszkvába utazott António Guterres ENSZ-főtitkár. A tisztviselő a február 24-én kirobbant háború óta először tárgyal személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A találkozó sorsfordító lehet Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját tekintve.

Guterres heves párbeszédében az orosz külügyminiszterrel elsőként azt jelentette ki, hogy az Egyesült Nemzetek Szövetsége „készen áll humán- és logisztikai erőforrásainak teljes mozgósítására, hogy életeket menthessen Mariupolban”, valamint azt javasolta, hogy a szövetség a Vöröskereszttel és az orosz és ukrán csapatokkal együttműködve segítse a civilek kimenekítését az ostromlott városból.

Szergej Lavrov azonban azt mondta, hogy nem folytatnak tárgyalásokat Ukrajnával a civilek mariupoli evakuálásáról.

Szerinte az, hogy Ukrajna tárgyalásokat kért az üggyel kapcsolatban, csak egy újabb színpadias jelenetre adott volna lehetőséget az ukránoknak. Kiemelte, hogy jobb lenne, ha Kijev először válaszolna Oroszország javaslataira, mielőtt kérésekkel áll elő – idézi a Sky News az orosz külügyminisztert.

Oroszország kész együttműködni az ENSZ-szel

Annak ellenére hogy Lavrov elutasította azt a kijevi javaslatot, hogy tárgyalásokat tartsanak a stratégiai fontosságú, dél-ukrajnai Mariupol kikötővárosban, kijelentette, hogy Oroszország kész együttműködni az ENSZ-szel. Hozzátette: szeretnének könnyíteni az ukrajnai polgári lakosság helyzetén, ezért hajlandók közösen dolgozni a szövetséggel.

Időközben a CNN arról számolt be, hogy z ENSZ-főtitkár Vlagyimir Putyinnal való találkozóján az orosz elnök beleegyezett abba, hogy az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága részt vegyen a polgárok evakuálásában az Azovstal üzemből.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok