Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Oroszország fegyverként használja az energiahordozóit

2022. április 28., csütörtök 18:12 | aznap frissítve

Egy újabb Ukrajnának szánt, több millió dolláros segélyről beszélt Joe Biden csütörtökön a Fehér Házban, amelyhez a kongresszus támogatását kérte. Az amerikai elnök az orosz energiahordozókról is elmondta a véleményét.

A Fehér Házban tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Joe Biden amerikai elnök. A demokrata párti politikus elmondta, hogy egy 33 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt katonai, gazdasági és humanitárius segítség támogatását kéri a kongresszustól, valamint hatáskört az orosz oligarchák vagyonának lefoglalására.

A BBC tudósítása szerint a csomag egy több mint húszmilliárd dollár értékű katonai, 8,5 milliárdos gazdasági és hárommilliárd dolláros humanitárius segélyből áll.

Joe Biden elmondta: kritikus fontosságú, hogy az általa javasolt 33 milliárd dollárt minél hamarabb jóváhagyja Ukrajnának a kongresszus.

Az amerikai elnök beszédében leszögezte, hogy országa nem támadja Oroszországot, hanem Ukrajnának segít abban, hogy megvédje magát az orosz agresszióval szemben.

Ahogy Putyin úgy döntött, hogy belekezd ebbe a brutális invázióba, úgy dönthet úgy is, hogy véget vet neki. A világnak felelősségre kell vonnia az agresszor Oroszországot, és meg is fogja tenni

– jelentette ki Biden, aki szerint „az orosz invázió óriási emberi áldozatokat követel, ugyanis több bizonyíték is van az atrocitásokról és háborús bűnökről azokon a területeken, amelyeket ellenőrizni próbálnak”.

Joe Biden egyúttal azt is sürgette, hogy a kongresszus minél hamarabb fogadja el azt az új törvényjavaslatot, amely biztosítja a gabonaexport helyreállítását. Szerinte ugyanis mindez az amerikaiak és az ukránok számára is segít helyreállítani az élelmezésbiztonságot, és az élelmiszerárak emelkedését is képes enyhíteni.

Biden úgy látja, hogy Oroszország egyfajta fegyverként használja az energiaellátást. Korábban a Gazprom ugyanis leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló gázszállítást.

Az amerikai elnök szerint az oroszok mindezt annak ellenére tették, hogy a világ korábban megbízható energiaforrásként tekintett rájuk.

Elfogyott a pénz 

Joe Biden elmondta, hogy a Fehér Ház már majdnem kimerítette a kongresszus által Ukrajna számára a múlt hónapban kapott, úgynevezett „lehívási” jogkörét.

Alapvetően elfogyott a pénzünk – ezért ma pótköltségvetési kérelmet küldök a kongresszusnak, hogy továbbra is eljuthassanak a fegyverek és lőszerek Ukrajnába, folytassuk a szállítást és a gazdasági és humanitárius segítségnyújtást

– fogalmazott az amerikai elnöke, hozzátéve, hogy ez a finanszírozás ki fogja elégíteni a katonai szükségleteket a következő pár, kritikusnak tekinthető hónapban, egyúttal biztosítja az átállást a hosszabb távú biztonsági kihívásokra is, hogy az orosz agressziót elrettentéssel állítsa meg.

Joe Biden rámutatott, hogy az Egyesült Államok több mint 50 millió lőszert küldött Ukrajnának és minden orosz tankra 10 páncélhárító rendszer jut, amit ők küldtek. 

Folyamatosan követjük  az orosz–ukrán háború eseményeit , csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el. 

(Borítókép: Mandel Ngan / AFP)

Rovatok