Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Úgy fogunk fizetni az orosz gázért, hogy megérkezzen Magyarországra

2022. április 28., csütörtök 18:32

A magyar energiaellátás biztonsága érdekében úgy fogunk fizetni az orosz földgázért, hogy az a földgáz megérkezzen Magyarországra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóbejegyzésében.

A tárcavezető szerint Magyarország számára az energiaellátás biztonsága kiemelt nemzetbiztonsági feladat. Mindaddig, amíg új földgázforrásokat nem fedeznek fel a térségünkben, vagy új szállítási útvonalak nem jönnek létre, addig az Oroszországból érkező földgáznak meghatározó szerepe lesz Közép-Európa, de egész Európa ellátásában is – tette hozzá.

Addig kénytelenek vagyunk az Oroszországból származó földgázra hagyatkozni, és mindaddig, amíg ez így van, addig a magyar energiaellátás biztonsága érdekében úgy fogunk fizetni az orosz földgázért, hogy az a földgáz megérkezzen Magyarországra

– fogalmazott Szijjártó Péter. 

A tárcavezető kiemelte: ha ez a földgáz nem érkezne meg most Magyarországra, az elképesztő károkat okozna, gyakorlatilag a gazdaság leállásához vezetne, majd hozzátette:

Azt mi senkinek nem engedhetjük meg, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a szomszédban zajló háborúnak az árát

– mondta. 

Mint korábban megírtuk, a Gazprom leállította a  Lengyelországba   és  Bulgáriába  irányuló gázszállítást. Joe Biden amerikai elnök szerint  Oroszország egyfajta fegyverként használja az energiaellátást, erről itt írtunk bővebben.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, csütörtöki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácskozására érkezik Luxembourgban 2022. április 11-én. Fotó: Julien Warnard / MTI / EPA)

Rovatok