Index Vakbarát Hírportál

Óriási hiba van az orosz tankokban: kiderült, miért veszítenek ilyen sokat belőlük

2022. április 28., csütörtök 11:41

Egy régóta ismert tervezési hiba van az orosz tankokban: a járművekben található lőszer nincs megfelelően tárolva és védve, ami azt eredményezi, hogy nagyon könnyen megsemmisíthetőek, ha jó helyen találják el őket.

Az ukrajnai háborúból több olyan felvétel is érkezett már, amelyen az látható, hogy az orosz harckocsik egy-egy találat után hatalmasat robbannak, és a lövegtornyuk felrepül a levegőbe. Ez látható például az alábbi videón is:

Ez a probléma lényegében már a második világháború óta megfigyelhető a harckocsiknál, ennek ellenére mind a mai napig sok harcjárműnél nem oldották meg. A most is használatban lévő orosz harckocsiknál az amerikai hadsereg először az öbölháborúban figyelt fel a hibára (az irakiak ugyanis abban a konfliktusban használták az orosz T–72-eseket).

A probléma abból ered, hogy az orosz tankok lövegtornyában rendszerint egyszerre több lövedéket – akár 40-et is – tárolnak, és ezeket egy automata rendszer adagolja be egyesével a lövegbe. Ez a fajta működés viszont azt jelenti, hogy ha például egy tankelhárító rakétának csak a legkisebb mértékben is sikerül áthatolnia a lövegtorony páncélzaton,

akkor a lőszer Berobban, lerepíti a lövegtornyot, és – az orosz harckocsiknál – megöli a személyzetet is. 

Egy másodperc lenne a menekülésre

„Amit az orosz tankokban látunk, az tervezési hiba. Egyetlen sikeres találat elég ahhoz, hogy berobbantsa a lőszert, és egy óriási robbanást okozzon, amely lerepíti a tank lövegtornyát” – mondta Sam Bendett, a Center for a New American Security szakértője a CNN-nek.

Nicholas Drummond, a brit hadsereg korábbi tisztje pedig azt mondta: mindez azt eredményezi, hogy a harckocsik háromfős személyzetének – a harcjármű vezetőjének, valamint a harckocsi parancsnokának és a lövegirányzónak – gyakorlatilag egy másodperce lenne arra, hogy elhagyja a járművet a robbanás előtt.

Hozzátette azt is, hogy ez a probléma szinte minden olyan páncélozott harcjárműnél megfigyelhető, amelyet az oroszok Ukrajnában használnak.

Szerinte az oroszok BMD–4-es harcjárműve sem sokkal jobb ennél, lényegében az sem több egy „mozgatható koporsónál”, valamint ugyanez látható a T–80-as tankoknál is, amelyet szintén használnak még Ukrajnában az oroszok. Az 1992-ben rendszeresített T–90-es harckocsiknál az oroszok már próbáltak javítani a helyzeten – ugyanis a páncélzatot vastagabbra tervezték –, de a lövedékek még mindig ott maradtak a lövegtoronyban, vagyis a probléma lényegében nem szűnt meg. 

Nincsenek biztos adatok a megsemmisült harckocsikról

Ezzel szemben a többi modern harckocsit rendszerit úgy alakítják ki, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő. Néhánynál  lövegtornyot vastagabb páncéllal veszik körbe, más esetekben pedig a lőszereket is a tank más részében tárolják, és a tank személyzetének egy külön tagja viszi azokat a lövegtoronyba, majd tölti be azokat a lövés előtt (ezáltal még a legrosszabb esetben is csak egy lőszer tud ott berobbanni). Ezen kívül egyes harckocsikat (például az amerikai M1 Abramset vagy a német Leopard2-őt) úgy alakítottak ki, hogy ha még így is találat éri azt az elszeparált rekeszt, ahol a lőszereket tárolják, akkor onnan a robbanás ereje felfele legyen elvezetve – megvédve ezzel a harcjármű személyzetét.

Arra vonatkozóan, hogy pontosan hány orosz harckocsi semmisült meg Ukrajnában, nincsenek biztos adatok. Az ukrán hadsereg csütörtökön már 970-re tette a számukat, az Oryx nevű hadiblogon (ahol csak a felvételek által is megerősített veszteségeket fogadják el) viszont csak 300 megsemmisített tankról tudnak (ezek mellett azonban további 279 súlyos károkat szenvedett vagy elfoglalták). Ben Wallace brit védelmi miniszter az utóbbi becsléshez hasonlóan azt mondta, hogy körülbelül 580 harckocsit veszíthettek eddig az oroszok. 

Akárhogy is, még az oroszoknak leginkább kedvező becslés alapján is valószínűsíthető, hogy legalább 1000 orosz katona meghalt már a harckocsikban. Aleski Roinila volt finn harckocsizó ezzel kapcsolatban azt mondta a CNN-nek, hogy a pótlásuk nagyon lassú, ugyanis egy harckocsizó kiképzése legalább 12 hónapba telik, és akkor „egy nagyon gyors képzésről beszélünk”.

Arról, hogy mi minden állhat még amögött, hogy az oroszok ennyi harckocsit veszítenek, ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Az orosz–ukrán háborúról szóló csütörtöki percről percre közvetítésünket pedig itt találja.

(Borítókép: Megrongálódott orosz tank 2022. március 26-án Trosztyanec városában. Fotó:  Fadel Senna / AFP)

Rovatok