Index Vakbarát Hírportál

Szakértő: Nem kizárt az orosz megszállók őrült támadása

2022. május 1., vasárnap 14:42

Szergej Grabszkij katonai szakértő három forgatókönyvet vázolt fel, amelyet az Orosz Föderáció sikerként könyvelne el, hogy legyen mit felmutatni május 9-én.

Szergej Grabszkij nem zárja ki az orosz megszállók „őrült támadását” a szeverodonyecki terület elfoglalására − írja az Unian ukrán hírügynökség. Arra kérdésre válaszolva, hogy Oroszországban milyen előkészületeket tesznek a május 9-i győzelem napjára, és mit próbálnak meg akkor az Ukrajna elleni háborúban aratott „győzelemként” felmutatni, Grabszkij megjegyezte:

Már most tudjuk, hogy nagyon le vannak maradva az offenzív műveleti ütemtervtől Donbaszban. De ha megértjük, hogy még mindig rendelkeznek bizonyos erőforrásokkal, elképzelhető vagy megjósolható az események ilyen irányú alakulása.

Megjegyezte, hogy most a Luhanszki terület mintegy 93 százaléka megszállás alatt áll.

Grabszkij szerint ezért várhatóan egy őrült támadást hajtanak végre a szeverodonyecki körzetben, hogy elfoglalják a régiót. Meg akarják mutatni, hogy valóban „felszabadították” a Luhanszki Népköztársaságot, és helyreállították a történelmi igazságosságot, amit nagy győzelemként lehet bemutatni.

Mariupol fontos lehet

A második forgatókönyv szerint a mariupoli helyzet politikai megoldása lehet a siker kulcsa.

A szakértő szerint az oroszok engedélyezhetik, hogy az ENSZ vagy más nemzetközi szervezet, különösen a Vöröskereszt égisze alatt kiürítsék a várost.

A polgári lakosságról, a sebesültekről és a fegyveres katonai erők állományáról van szó, akik Mariupolt védelmezik

− jegyezte meg Grabszkij.

Azt sem zárta ki, hogy a megszállók megpróbálhatják elérni a Herszoni terület közigazgatási határait, majd ott kikiáltani a Herszoni Népköztársaságot, és ezzel „kiemelkedő győzelmet” hirdetni.

Ha ez megtörténik, tehát kikiáltják a Herszoni Népköztársaságot, és kiürítik Mariupolt, akkor bejelentik az úgynevezett szárazföldi folyosó létrehozását a Krímhez

– mondta Szergej Grabszkij.

Miért olyan fontos március 9-e? 

Európában 77 évvel ezelőtt ért véget a második világháború. Május 9-én a szovjet hadsereg elérte Prágát, ezzel pedig az európai hadszíntéren véget értek a csaták.

Világszerte a fasizmus felett aratott győzelemről emlékeznek meg azon a napon, amelyet a béke napjaként szoktak ünnepelni Európában.

Ez az emlékezetes ünnep az, amelyet az orosz nép a mai napig a legnagyobb pompával ünnepel

– összegezte Grabszkij.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, vasárnapi élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Helyi lakosok a lerombolt épületek között sétálnak Mariupolban, Ukrajna déli kikötővárosában 2022. április 22-én. Fotó: REUTERS/Alexander Ermochenko)

Rovatok