Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor elmondta a pápának, mikor érhet véget a háború

2022. május 3., kedd 09:20

Ferenc pápa interjút adott az olasz Corriere della Serának, amelyben azt mondta, hogy szeretne személyesen találkozni Vlagyimir Putyinnal. Az egyházfő később azt is hozzátette, hogy amikor két hete találkozott Orbán Viktorral, akkor a magyar miniszterelnök azt mondta neki, hogy május 9-én véget érhet a háború.

Az egyházfő az interjú elején emlékeztetett arra, hogy a háború elején már egyszer – előzetes bejelentés nélkül – bement a vatikáni nagykövetségre és magyarázatot követelt tőlük, valamint azt kérte, hogy vessenek véget a harcoknak. Most azt is hozzátette, hogy Pietro Parolin szentszéki államtitkárral a háború huszadik napján 

üzenetet küldött Vlagyimir Putyinnak és azt mondta: találkozni szeretne vele Moszkvában.

A pápa szerint az oroszok azóta sem válaszoltak erre a megkeresésre, és attól tart, hogy az orosz elnök „nem tud és nem akar részt venni most egy ilyen találkozón”.

Először Moszkvába menne a pápa, hogy találkozzon Putyinnal

Azzal kapcsolatban, hogy Putyin miért dönthetett Ukrajna lerohanása mellett, az egyházfő azt mondta: Ebben szerepe lehetett annak, hogy „Oroszország kapujában a NATO-t emlegették”, de nem tudja megítélni, hogy ez valós indok volt-e vagy csak ürügy az oroszok részéről. Az interjúban arról is megkérdezték a pápát, hogy szerinte helyes dolog-e Ukrajnának fegyvert szállítaniuk azoknak, akik azt szeretnék, hogy mielőbb béke legyen.

Erre nem tudok válaszolni, túl messziről szemlélem az eseményeket

– válaszolta az egyházfő. 

Ferenc pápa azt is elmondta, hogy a háború első napján felhívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és azóta többször is felvetődött már, hogy Ukrajnába látogathat, de ez egyelőre nincs napirenden.

Most biztosan nem megyek Kijevbe. Először Moszkvába kell elmennem, Putyinnal kell találkoznom

mondta az interjúban, hozzátéve azt is, hogy a Vatikán két bíborosa is képviseli helyette a Szentszéket Ukrajnában. 

Az egyházfő arról is beszámolt, hogy Kirill pátriárkával, az orosz ortodox egyház vezetőjével is beszélt 40 percet a Zoomon keresztül. „Ebből az első húsz perc arról szólt, hogy papírral a kezében felolvasta nekem azt, mi indokolja a háborút. Én meghallgattam, majd azt mondtam neki: »Én ebből semmit nem értek. Testvér, mi nem az állam papjai vagyunk, nem használhatjuk a politika nyelvét, hanem Jézus nyelvét kell használunk«”.

A pátriárka nem lehet Putyin ministránsa. De most már ő is egyetért velem, hogy véget kell vetni a háborúnak

– fogalmazott a pápa az interjúban.

Orbán Viktor azt mondta, hogy véget ér a háború

Ferenc pápa az interjú végén arról is beszélt, hogy a magyar miniszterelnök két héttel ezelőtt – amikor meglátogatta őt a Vatikánban – azt ígérte neki, hogy májusban véget érhet a háború.

Orbán, amikor találkoztam vele, azt mondta: az oroszoknak van egy tervük, és május 9-ére véget érhetnek a harcok. Remélem, hogy így lesz, mert akkor érthetővé válna, hogy miért fokozódtak a harcok az utóbbi napokban. Én pesszimista vagyok ugyan, de minden lehetséges gesztust meg kell tennünk azért, hogy véget érjen a háború

– mondta az egyházfő.

Már régóta folynak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy május 9-én, az orosz Győzelem Napján esetleg véget érhet a háború. Az orosz külügyminiszter ezzel szemben a minap azt mondta, hogy semmilyen dátumhoz nem igazítják a katonai akcióikat.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit kedden is percről percről közvetítjük, cikkünket itt találja.

(Borítókép:  A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban 2022. április 21-én. Fotó: Vatikáni Média / MTI)

Rovatok