Index Vakbarát Hírportál

Súlyos vádat fogalmazott meg Magyarországgal szemben egy ukrán vezető

2022. május 3., kedd 07:39

Olekszej Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács elnöke hétfő este közölte: úgy tudják, a magyar kormány is tudott arról, hogy Oroszország február végén lerohanja Ukrajnát.

Danyilov erről élő adásban beszélt, és azt mondta: „Magyarország nyíltan vállalja azt, hogy együttműködik Oroszországgal. Sőt mi több, Putyin előre figyelmeztette is őket arra, hogy lerohanják az országunkat”. 

Valamiért arra számítottak, hogy elfoglalhatják majd a területeink egy részét, de ez sosem történhet meg. Azt viszont meglátjuk, milyen következményei lesznek majd ennek az ő országukra nézve a háború után 

fogalmazott a Nemzetbiztonsági Tanács elnöke.

Az ukrán politikus nyilatkozatából az nem derült ki, hogy mi alapján gondolják azt, hogy Magyarország el akart volna foglalni ukrán területeket, vagy akár csak azt, hogy a magyar kormányt előre értesítették volna az invázióról.

Olekszander Scherba, Ukrajna korábbi bécsi nagykövete  – aki az utóbbi időben aktívan követte, kommentálta a háború eseményeit – a hírre reagálva egy Twitter-posztban arra hívta fel a figyelmet: a Nemzetbiztonsági Tanács elnöke „véletlenül ugyanazon a napon mondta ezt, amikor kiderült, hogy Magyarország meg akarja vétózni az Oroszország elleni [uniós] olajembargót”. 

Reagált a magyar külügy, szerintük a fegyverszállítás a baj

Frissítés: Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára egy rövid bejegyzéssel reagált Danyilov kijelentésére. „Döntésünk világos: nem szállítunk fegyvereket az Ukrajnában zajló háborúba. Ezt a kérdést a magyar emberek április 3-án meglehetősen világosan eldöntötték”.

Értjük, hogy ennek a döntésnek az ukrán kormány nem örül, de ezen a döntésen akkor sem fogunk változtatni, ha durvábbnál durvább hazugságokat, nonszensz történeteket találnak ki nap mint nap

írta

Az orosz–ukrán háború fejleményeit kedden is percről percről közvetítjük, cikkünket itt találja.

(Borítókép:  Olekszij Danyilov, Ukrajna Biztonsági Tanácsának titkára beszédet mond egy tájékoztatón 2020. február 18-án Kijevben. Fotó: GENYA SAVILOV / AFP)

Rovatok