Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin hadat üzenhet, újabb szakaszába léphet a háború

2022. május 3., kedd 10:33

Május 9-én, az orosz győzelem napja ünnepén Vlagyimir Putyin hivatalosan is hadat üzenhet Ukrajnának, és erre hivatkozva elrendelheti a tartalékosok mozgósítását Oroszországban – írja a CNN nyugati tisztviselőkre hivatkozva.

Május 9-ével kapcsolatban eddig elsősorban olyan feltételezések vetődtek fel, hogy az oroszok akkor vethetnek véget a háborúnak és jelenthetik be az eddigi sikereiket. Ferenc pápa szerint ezt mondta neki még Orbán Viktor is, amikor meglátogatta őt a Vatikánban. 

Most azonban az is felvetődött, hogy Vlagyimir Putyin a katonai parádé alkalmából nemcsak a győzelmeket jelentheti be, hanem elrendelheti azt is, hogy fokozza az erőfeszítéseket azért, hogy legyőzzék az ukránokat,

és ennek a része lenne az is, hogy hivatalosan is hadat üzen az országnak.

„Különleges hadműveletből” háború

Az orosz kormány ugyanis eddig tagadta, hogy háború zajlana Ukrajnában, és „különleges hadműveletként” hivatkozott az ukrajnai harcokra. Egyre több nyugati tisztviselő véli azonban úgy, hogy ez hamarosan véget érhet.

Azt hiszem, hogy tovább akar lépni az ő »különleges hadműveletétől«. Már elő is készítette a terepet ahhoz, hogy azt mondhassa: »Nézzétek, ez most egy háború a nácik ellen, és több emberre van szükségem« 

– fogalmazott Ben Wallace brit védelmi miniszter, aki szerint ha Putyin hadat üzen, akkor elrendelheti a tartalékosok mozgósítását és a sorozást. 

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője mindeközben azt mondta: ha Oroszország valóban hadat üzen a győzelem napján, az azért lenne „ironikus”, mert ezzel pont azt bizonyítanák a világ előtt, hogy milyen kudarcokat szenvedtek el eddig az invázió kezdete óta.

Biztos vagyok benne, hogy többet hallunk még Moszkvából a május 9. előtti napokban. És abban is, hogy önök többet hallanak az Egyesült Államokról és a partnereinkről – beleértve a NATO-t is – ezekben a napokban

– mondta a szóvivő.

Több opció is van még a győzelem napjára

A CNN szerint az oroszok a fentiek mellett több dologgal is próbálkozhatnak még május 9. alkalmából:

A napokban egyébként már a donyecki szakadárok vezetője is írt arról – elsősorban a múlt héten, Moldovában történt incidensekre hivatkozva –, hogy a Donbasz elfoglalása esetén megkezdődhet a különleges hadművelet újabb szakasza.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit kedden is percről percről közvetítjük, cikkünket itt találja.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2022. április 26-án. Fotó:   Sputnik / Vladimir Astapkovich / Kremlin / REUTERS)

Rovatok