Index Vakbarát Hírportál

Eltörölték a benzinárstopot, elszálltak az árak

2022. május 3., kedd 12:49

Jelentősen nőtt az üzemanyagok ára Szlovéniában, miután a hétvégén eltörölték az idén március közepén bevezetett árstopot.

A szlovén kormány arra hivatkozva törölte el az árstopot, hogy a piac (többé-kevésbé) „stabilizálódott”, és az üzemanyagárak az országban már nem haladják meg az uniós átlagárakat.

Az ármaximálás utolsó napján, szombaton az emberek megrohanták a benzinkutakat, a dízel több helyen is elfogyott. Az üzemanyagok közül egyben ez volt az is, amely a legdurvább mértékben drágult: a szombati 1,514 eurós ár helyett vasárnap már 1,817–1,824 euróért lehetett beszerezni literenként,

vagyis több mint 20 százalékkal nőtt az ára.

Idehaza még marad az árstop

A benzin átlagára mindeközben 1,503 euróról 1,617–1,619 euróra növekedett (de az autópályák mentén néhol 1,628 euróért adták literét).

Az Euractiv szerint az európai országok közt ritkaságszámba ment az árak stoppolása, többségükben ugyanis csak az adók elengedésével, a költségek csökkentésével igyekeztek féket szabni az áraknak. A szlovén kormány a benzinkutakat részben kompenzálni fogja az elszenvedett veszteségeik miatt.

A magyar kormány legutóbbi döntése szerint júliusig érvényben marad az árstop az üzemanyagnál és az élelmiszereknél is. Arról, hogy milyen árak lennének Magyarországon enélkül, itt írtunk, arról, hogy milyen üzemanyagárak vannak most a többi EU-s országban, ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Rovatok