Index Vakbarát Hírportál

Felhőkarcoló tetejéről szedték le az abortuszellenes aktivistát, az életpárti Pókembert

2022. május 4., szerda 18:39

Letartóztatták a tapasztalt, az abortuszellenes sziklamászó aktivistát, miután biztonsági heveder nélkül felmászott a 326 méter magas a San Franciscó-i Salesforce torony 61. emeletére.

Életpárti Pókembernek nevezi magát az az aktivista, aki biztonsági kötél és heveder nélkül felmászott a San Franciscó-i Salesforce torony 326 méteres tornyára, hogy tiltakozzon az abortusz ellen.

A 22 éves Maison Deschampst először szemtanúk vették észre délelőtt fél 10 körül, amint felmászik a felhőkarcolóra, majd riasztották a rendőrséget.

Tapasztalt sziklamászó

A rendőrök őrizetbe vették Deschampst, miután mind a 61 emeletet megmászta, hogy elérje a torony tetejét. Úgy tűnt, hogy csak egy kapucnis pulóvert visel, mivel több, a toronyban dolgozó irodai alkalmazott felvételt készített arról, ahogy mászófelszerelés nélkül eléri az emeleteket. Deschamps tapasztalt sziklamászó a honlapja szerint, amelyről az is kiderül, hogy azért akarta megmászni a tornyot, hogy „rács mögé juttasson egy orvost”, valamint hogy legalább egymillió dollárt gyűjtsön az életpárti nőkért küzdő jótékonysági szervezeteknek.

Sziklamászó vagyok, aki nemrég kezdett el felhőkarcolókat mászni, hogy véget vessen az abortusznak

– áll Prolifespiderman.com című honlapján.

A toronymászásra kevesebb mint egy nappal azután került sor, hogy a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a Roe kontra Wade-ítéletet, amely 1973 óta legalizálta az abortuszt az Egyesült Államokban. Kedd reggel a rendőrök lezárták a környék utcáit, és arra kérték az embereket, hogy maradjanak távol az épülettől.

A rendőrök okot találtak a fiatalember letartóztatására, de a vádemelés még folyamatban van – birtokháborításért letartóztatják a Daily Mail szerint.

Végig filmezte magát mászás közben

Deschamps a csúcsra vezető út során végig filmezte magát az Instagramon. Egy ponton látható az egyik videójában, ahol azt írja,

Minden jól megy, de bárcsak több víz lenne nálam.

A férfi felhívta a figyelmet abortuszellenes csoportokra. Egy másik videóban pedig Cesare Santangelót, egy washingtoni szülész-nőgyógyász szakorvost szólított meg.

Éppen most mászom fel ide, hogy tiltakozzak Santangelo ellen

– mondja a torony magasából.

Eddig nem volt vizsgálat. A fickó odakint van és csecsemőket gyilkol. Szerintem ez elég rossz. Szeretnék segíteni és megosztani ezt, vagy menjetek a Prolifespiderman.com oldalra, és ott adományozhattok, és segíthettek nekünk pénzt gyűjteni az életpárti nőket támogató jótékonysági szervezeteknek. Köszönöm.

Deschamps azt követően vette célba Santangelót, hogy a Live Action nevű nonprofit életpárti csoport titkos felvételeket tett közzé, amelyeken a washingtoni orvos azt állítja, hogy 

megtagadná a segítségnyújtást, ha egy abortuszkísérlet után élve születne a baba.

Miután megosztotta a videókat az interneten, a hegymászó állítólag 10.50-kor fejezte be a torony tetejére vezető útját. Deschamps, aki 16 éves korában kezdett sziklát mászni, a Las Vegas-i Nevadai Egyetem pénzügyi szakán tanul. Nem világos, hogy miért tartózkodik San Francisco környékén. Állítása szerint 2021-ben a nevadai Las Vegasban található Aria Hotelre mászott fel, hogy tiltakozzon a Covid–19-mandátum ellen.

San Francisco legmagasabb épülete

A 2018-ban elkészült Salesforce torony a legmagasabb épület San Franciscóban és a második legmagasabb Kaliforniában a 335 méteres Los Angeles-i Wilshire Grand Center után. Az épület egyben a felhőalapú szoftvercég, a Salesforce központja is.

A torony tetején egy tekintélyes, több millió dolláros állandó művészeti installáció is található, amelyet Jim Campbell San Franciscó-i művész készített. Az installáció több mint 11 ezer LED-fényt tartalmaz, amelyek alacsony felbontású, mozgó színes képeket jelenítenek meg.

Az épületben dolgozók megosztották a Deschampsról készült felvételeket, amint felmászik az emeletükön, illetve az utcai járókelők is videóra vették, amint egyre feljebb küzdi magát a rutinos mászó.

Rovatok