Index Vakbarát Hírportál

Hamarabb szabadulhatnak azok a rabok, akik olvasnak

2022. május 4., szerda 15:42

A túlzsúfolt bolíviai börtönökben büntetésüket töltő rabok új kezdeményezésnek köszönhetően kicsivel hamarabb szabadulhatnak, ha könyvet olvasnak.

Az olvasás valamiféle menekülést is kínál a börtön falai közül – mondta el a La Paz-i Obrajes női börtön egyik rabja.

Olvasás közben kapcsolatba kerülök az egész világegyetemmel. Eltűnnek a falak és a rácsok

– tette hozzá.

A Könyvek a rácsok mögött nevű állami program ígérete, hogy napokkal vagy hetekkel korábban szabadulhatnak azok a rabok, akik olvasnak. Bolíviában nincs életfogytiglani vagy halálbüntetés, de a lassú bírósági procedúrák miatt az előzetes letartóztatás ideje akár több évig is elhúzódhat – írja az MTI.

Túlzsúfoltak a börtönök és egészségtelenek a körülmények

A kísérlettel az olvasást akarják népszerűsíteni a bebörtönzöttek körében, egyúttal azoknak is reményt akarnak nyújtani, akiknek ügyében még nem született ítélet, és a közismerten lassú bolíviai bírósági eljárások befejeződésére várnak.

Eddig 47 olyan börtönben indították el a programot, ahol nincs keret a rabok oktatására, a társadalomba való visszavezetésére vagy szociális segítségnyújtásra.

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint az ország börtönei régóta túlzsúfoltak és egészségtelenek a körülmények.

Eddig 865 elítélt vállalta, hogy részt vesz az olvasás- és íráskészséget fejlesztő programban. Az egyik elítélt, aki egy év alatt már nyolc könyvet olvasott el és négy olvasási tesztet is elvégzett, elmondta, hogy olyanok is vannak a börtönben, akik most tanulnak meg írni és olvasni.

Rovatok