Index Vakbarát Hírportál

Kovács Zoltán: Magyarországra csak vezetéken keresztül lehet behozni az olajat

2022. május 5., csütörtök 10:39

A BBC Hardtalk című műsorának vendége volt Kovács Zoltán. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, hogy Brüsszel olajembargó-javaslata „nagyon messze” van attól, amit Magyarország el tudna fogadni.

Magyarország nyersolajellátása 65 százalékban, földgázellátása 84 százalékban az Oroszországból érkező importtól függ, és ebből is világosan látszik, hogy az orosz nyersolaj embargójáról szóló brüsszeli javaslat „nagyon messze jár attól”, ami Magyarország számára elfogadható lenne – erről Kovács Zoltán beszélt a BBC Hardtalk című politikai magazinműsorában.

Az államtitkár kijelentette: ez nem a politikai vagy bármilyen egyéb ízlés miatt van így, hanem azért, mert nem állnak rendelkezésre helyettesítő források, és bármilyen hasonló kérés teljesítése „romba döntetné a magyar emberek életvitelét és a magyar gazdaságot”.

Arra a felvetésre, miszerint azok az uniós tagállamok, amelyek Magyarországnál jóval nagyobb mértékben függnek az orosz energiahordozó-szállításoktól – köztük például Litvánia vagy Finnország – nem hajlanak az orosz olajimport embargójának megakadályozására, az államtitkár úgy válaszolt:

a fizikai realitás az, hogy Magyarország tengerpartok nélküli ország, és egyszerűen nem lehet másképp olajat behozni az országba, mint vezetékeken keresztül.

A politikus hozzátette, hogy 3-4 év a legrövidebb időszak, amely szükséges a változáshoz. Nem beszélve arról a félmilliárd euróról, amely ahhoz kell, hogy a magyar olajipar alkalmazkodjon az új realitáshoz – idézi Kovács Zoltánt az MTI.

A műsorvezető ezzel kapcsolatban megkérdezte, hogy mindez azt jelenti-e, hogy amennyiben az Európai Bizottság a tagországok elé terjeszti az orosz olajembargó ügyét, akkor Magyarország élni fog-e a vétójogával.

Kovács Zoltán kifejtette, hogy a kérdésre adott rövid válasz az igen, azt ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az Európai Unió miként működik.

Az államtitkár elmondta, hogy a javaslat nem a tagállamok, hanem Brüsszel részéről érkezett, ahol pontosan ismerik az orosz olaj és földgáz arányát a magyar energiaellátási portfólión belül.

Így pontosan tudják azt is, hogy amit javasolnak, az ellentétes Magyarország érdekeivel, és ellentétes azzal is, ami fizikailag egyáltalán megvalósítható

– fogalmazott a BBC műsorában Kovács Zoltán, aki azt is megjegyezte: a magyar gazdaság és a magyar háztartások számára elengedhetetlen az energiaellátás, és ebben nincs helye kompromisszumnak.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország támogatja-e Ukrajnát az orosz agresszió elleni fegyveres területvédelmi küzdelemben, Kovács Zoltán úgy válaszolt: Magyarország támogatja Ukrajnát, de nem katonai eszközökkel, mert ez a magyar választók döntése.

(Borítókép: Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. március 3-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok