Index Vakbarát Hírportál

Donald Trump rakétákat indított volna Mexikóba

2022. május 6., péntek 14:27

Donald Trump 2020-ban arról kérdezte Mark T. Esper védelmi minisztert, hogy meg tudják-e oldani rakéták indítását Mexikóba „a droglaborok megsemmisítésére” és a kartellek felszámolására amellett, hogy az Egyesült Államok déli szomszédjára mért csapást teljesen titokban tartanák – írta a védelmi miniszter készülő memoárjában.

Mark Esper Szent eskü című könyvében felidézte, hogy szinte szóhoz sem jutott, amikor meghallotta Trump felvetését a megbeszélésükön. A kedden megjelenő könyv megdöbbentően őszinte nézőpontot kínál a volt védelmi minisztertől, és a New York Times szerint megvilágítja a Trump-elnökség kulcsfontosságú epizódjait, köztük olyanokat is, amelyek eddig ismeretlenek voltak, vagy kevéssé tárták fel.

A hadsereget is bevetette volna a választásokon

Trump egykori védelmi miniszterének aggályai voltak azokkal a spekulációkkal kapcsolatban is, hogy az elnök visszaélhet a hadsereggel a választások befolyásolására, például úgy, hogy a katonák lefoglalják a szavazóurnákat. Figyelmeztette a beosztottakat, hogy legyenek résen a Fehér Házból érkező szokatlan hívásokra a választások előtt.

Úgy éreztem, hogy a történelemért és az amerikai népért írok

– mondta Esper, aki átesett a Pentagon szokásos biztonsági átvilágítási eljárásán, amely ellenőrzi a titkos információkat. Az írását több mint két tucat négycsillagos tábornoknak, néhány kabinettagnak és másoknak is elküldte, hogy mérlegeljék a pontosságot és a valósághűséget.

Megosztotta a véleményét Trumpról, miközben törekedett igazságosan írni arról, aki kirúgta. Szóvá tette egyre kiszámíthatatlanabb viselkedését, miután 2020 februárjában véget ért az első vádemelési per.

Ő egy erkölcstelen ember, akit csak az önös érdekei vezérelnek, és nem kellene közszolgálati pozícióban lennie.

Esper egy olyan kormányzatot mutat be, amelyet Trump újraválasztási kampánya uralt le, és minden döntését ehhez a célhoz kötötte. Esper azt írta, hogy lemondhatott volna, és ezt többször is mérlegelte, de szerinte az elnököt annyi, minden ötletére bólogató és veszélyes ötleteket a szájába adó ember vette körül, hogy a helyére a végén még egy lojalistát ültetettek volna. Úgy döntött, hogy az igazi szolgálat az, ha a posztján marad, és gondoskodik arról, hogy a veszélyes gondolatokat ne ültethessék át a gyakorlatba.

A veszélyes ötletek

Az egyik ilyen ötlet Trump részéről merült fel 2020 nyarán, mert elégedetlen volt a déli határon folyamatosan beáramló kábítószer miatt. Trump legalább kétszer megkérdezte Espert, hogy a hadsereg „kilőhetne-e rakétákat Mexikóba, hogy megsemmisítse a droglaborokat”.

Nem tudják irányítani a saját országukat

– idézte Trump szavait a volt védelmi miniszter, akit 2020 novemberében váltott Christopher C. Miller.

Amikor Esper különböző ellenvetéseket tett, Trump azt mondta,

egyszerűen kilőhetünk néhány Patriot rakétát, és csendben kiiktathatjuk a laboratóriumokat.

Azt is hozzátette, hogy

senki sem tudná meg, hogy mi voltunk.

Trump azt mondta, hogy csak annyit mondana, hogy az Egyesült Államok nem hajtotta végre a csapást. Esper azt írja, szerette volna azt hinni, hogy ez egy vicc, de sajnos rájött, hogy komoly, amikor Trump szemébe nézett.

Egyre kiszámíthatatlanabbá vált

Esper elmondása szerint Trump kiszámíthatatlanabbnak tűnt, miután felmentették az első vádemelési perében. Azután igyekezett megerősíteni emberei iránta érzett hűségét.

Trump vágyai között szerepelt, hogy 2020. június 1-jén tízezer katonát vezényeljen ki Washington utcáira, miután George Floyd megölése után tüntetések törtek ki a rendőri brutalitás ellen. 

Nem lehetne egyszerűen lelőni őket? Csak lábon lőni vagy ilyesmi?

kérdezte Trump a tüntetőkkel kapcsolatban.

Esper leír egy hónappal korábbi epizódot, amelynek során Trump, akinek újraválasztási kilátásait a koronavírus-járványra adott válaszlépések ismételt elrontása alakította át, olyan kiszámíthatatlanul viselkedett egy május 9-i, Kínáról szóló megbeszélésen a vezérkari főnökökkel, hogy az egyik tiszt jelentette Espernek. A tiszt hónapokkal később elmondta, hogy a találkozó hatására utánanézett a 25. alkotmánymódosításnak, amely szerint az alelnök és a kabinet tagjai eltávolíthatják az elnököt a hivatalából, hogy megtudja, milyen feltételek szükségesek hozzá.

Mark Esper soha nem hitte volna, hogy Trump viselkedése addig fajulhat, hogy a 25. alkotmányos kiegészítésre kelljen hivatkozni. Igyekszik hitelt adni Trumpnak azokon a területeken, ahol szerinte megérdemli, viszont egy olyan ember portréját rajzolta meg, aki 2020 folyamán nem tudta irányítani a gondolatait és az érzelmeit. Trump volt igazságügyi minisztere pedig arra figyelmeztetett, hogy nem tartja Trumpot alkalmas elnökjelöltnek.

(Borítókép: Mark T. Esper és Donald Trump 2019. július 23-án. Fotó:  Chris Kleponis / Pool / Bloomberg)

Rovatok